Klix Studio
1

Nihad Uk: Online nastava bi bila pobjeda dojavljivača; imat ćemo desetak novih letova u 2025. godini

F. H.
Gost Klix Studija je bio premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk. Uk je govorio o aktuelnim političkim i sigurnosnim pitanjima u Kantonu Sarajevu.

Na pitanje o lažnim dojavama o postavljenim bombama, Uk je kazao da je već 12 osoba uhapšeno i da se procesuiraju i da maloljetnici koji šalju te dojave terorišu sve u Kantonu Sarajevo, uključujući učenike i nastavnike.

"Ozbiljne su kazne. Meni je nevjerovatno da neko to radi. Na početku možda nisu znali da su kazne do pet godina zatvora ili prekršajni nalog koji idu prema roditeljima, a u to se uključuju plate nastavnika koje su dobili, a nisu imali časove, KDZ preglede i tako dalje. Radi se o jednom ozbiljnom problemu gdje nažalost četvrtu sedmicu ne shvataju ozbiljno. Ako bismo prešli na on-line nastavu to bi bila pobjeda ovih ljudi koji ne žele da se održava škola i nema garanta ako bude 10 dana da se 11. dan neće desiti ove prijave", kazao je Uk.

Istakao je da se apeluje preko roditelja, nastavnika, učenika na roditeljskim sastancima i odjeljenskim zajednicama na koji je način problem društva i da su pozvali Vijeće ministara da se uskladi zakonska regulativa da SIM kartice vežu za dokument i da se poduzelo dosta stvari, ali da će dojave prestati tek kada se osobe prepadnu ozbiljno oštrih kazni.

"Maloljetnik sa 14 godina prije 30 godina i sada maloljetnik, daleko veći umišljaj ima, daleko više informacija, imam osjećaj da su zreliji, to struka treba donese, ali mislim da su na dobrom tragu jer je umišljaj takvih osoba prije 30 godina i sada drugačiji", poručio je Uk.

O Vladi KS

O radu Vlade KS rekao je da je odmah po njegovom imenovanju krenula priča o rekonstrukciji i da je to po prirodi da se dešava i da Naša stranka nije učestvovala na sastancima o rekonstrukciji ili smjene vlade.

"Ne vidim razlog i prostor za novu vladu u ovom trenutku. Jako malo vremena je ostalo do 2026. kada je novo prolazno vrijeme i pravo. Ovo je bilo prvo poluvrijeme". poručio je Uk.

Rekao je da nije bilo drastičnih padova na nivou Federacije, ali da se u kantonu desio određeni pad NiP-a, ali i rast SDP-a i nešto manji rast Naše stranke. Uk je dodao da u Vladi Kantona Sarajevo ne postoje nemiri, ali da postoje na nivou politika i da nema informaciju o tome da je SDP izrazito nezadovoljan.

Premijer je kazao kako je priča o tome da je grad prljav prilično napuhana i da je situacija bolja nego u odnosu na 2023. godinu i da građani već vide razliku u tome kako grad izgleda.

"Tužiteljstvo ima punu podršku moju, Naše stranke i da se utvrdi ako ima odgovornost pojedinaca. Mi se zalažemo za vladavinu prava, zakon je donesen u vrijeme Trojke dodatno kapacitiramo Ured za borbu protiv korupcije", naveo je Uk.

Istakao je bez obzira što se radi o ljudima iz Naše stranke da vjeruje da će se utvrditi da li su učestvovali u malverzacijama, a da lično vjeruje da su časni i pošteni ljudi.

"Ukoliko bude pravosnažno mi ćemo poštovati te odluke, a ne kao druge stranke koje na primjer kao u slučaju Fadila Novalića negiraju presude, iako tvrde da su državotvorne. Ukoliko sud donese odluku mi ćemo poštovati i pokazati razliku", poručio je Uk.

Na pitanje o subvencijama za kupovinu stanova za mlade, Uk je kazao da 90 posto da neće biti rebalansa i da ne vjeruje da ima novca u trenutnom budžetu da se ispune zahtjevi. Naveo je da bi se isplatio novac nedostaje oko 5,5 miliona KM.

"Postoje desetine hiljade mladih koji su kupili stanove prije 2017. godine i nisu dobili nijednu marku", kazao je Uk.

O budžetu je kazao da je izazovna situacija u Kantonu i da je budžet za 2024. godinu kreirala stara vlada u kojoj je bila i Stranka za BiH, a da ga je nova vlada usvojila. Ukazao da je najveći problem smanjivanje pondera i da su se prilikom glasanja svi bili urotili protiv Kantona Sarajevo. Naveo je i da je zbog toga u 2024. godini dobio 130 miliona KM manje, a da će u 2025. godini to biti 150 miliona.

"Naša politička odluka je bila da ne smanjujemo stvari kojima smo podigli kvalitet života. To ćemo naći u drugim dijelovima. Nećemo se nikad zadužiti za plate, uvijek ćemo se zaduživati za infrastrukturu. Sredstva ćemo naći tako što projekte koje ne možemo realizovati ćemo prebaciti za plate. Niz projekata koje zavise o građevinskim dozvolama, i od toga će se uzeti novac. Onda kada budu obezbijeđeni uslovi da se to radi biti će pronađena novca i zato", pojasnio je Uk.

Naveo je da se aktivno radi na poboljšanju stanja po pitanju zagađenja zraka i da je ulaganje u javni gradski prijevoz jedan od načina borbe jer je javni prijevoz uzrok 1/3 zagađenja.

"Rade se subvencije prelaska na ekološki prihvatljivo grijanje, subvenciju za prelazak na plin, imamo subvenciju za prelazak taksista na električna vozila", dodao je Uk.

Vezano za gužve posljednjih mjeseci rekao je da je na institucijama nivou BiH usvojeno fiksno radno vrijeme od osam do četiri koje je ranije bilo klizno da se uz to dešavaju rekonstrukcije. Potvrdio je da očekuje adaptivno upravljanje saobraćajem bude 2025. godine i da se do sada sve razvija po planu.

O novim linijama sa aerodroma Sarajevo

O turizmu je kazao da vlada ima veliki utjecaj u uspjehu i da subvencije daju rezultate, da je pojačan inspekcijski nadzor u nekim oblastima koje ranije nisu bile predmetom kao što su na primjer sladoledi.

Uk je rekao da će biti do 10-ak novih top destinacija koje su utvrđene strateškim dokumentom Kantona Sarajevo u toku 2025. godine.

Cijeli intervju i gostovanje ministrice Nihad Uk u Klix Studiju možete pogledati na našem YouTube kanalu, kao i na portalu Klix.ba.

Također nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.