Ponavlja se konkurs
18

Nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu za posebnog zamjenika tužitelja Federalnog USKOK-a

N. Ž.
Sjednica VSTV-a BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Sjednica VSTV-a BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine niti jedan od troje kandidata nije dobio potrebnu većinu za izbor na mjesto posebnog zamjenika tužitelja Federalnog USKOK-a (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta).

Kandidati koji su se obratili na ovoj sjednici bili su tužiltelj iz Tuzle Ćazim Serhatlić, državna tužiteljica Ivana Petković i tužitelj iz Brčkog Pavo Radoš.

Nakon predstavljanja svojih programa, niti jedan od tri kandidata nije dobio potrebnu većinu.

Odmah nakon toga, članovi VSTV-a BiH su glasali da se ponovi konkursna procedura za imenovanje na ovu poziciju.

Podsjetimo, u decembru 2023. godine raspisan je konkurs za deset sudija i tužitelja u posebnom odjelu tzv. federalnom USKOK-u. Od tada do danas, izabrane su sudije i tužitelji, lokacija gdje će biti smješten odjel, ali odjel još uvijek nije formiran iako se insistira da bude do kraja godine.

Početkom ovog mjeseca, odnosno na redovnim sjednicama VSTV-a koje su održane četvrtog i petog septembra, na dnevnom redu bilo je predviđeno imenovanje tužitelja i sudija koji će se naći u posebnom odjelu međutim, imenovanje je prolongirano.

Ono što je veoma važno naglasiti i što bi umnogome moglo ubrzati imenovanje onih koji će činiti federalni USKOK jeste utjecaj međunarodne zajednice, konkretno predstavnike Ambasade SAD-a koji insistiraju da odjel bude formiran najkasnije do kraja ove godine.