U Mostaru
0

Nikšić na obilježavanju godišnjice Dana mobilizacije policije MUP-a RBiH

FENA
Federalni premijer Nermin Nikšić prisustvovao je današnjem centralnom obilježavanju godišnjice Dana mobilizacije policije MUP-a RBiH u Mostaru u organizaciji Unije veterana MUP-a RBiH.

"Svi mi koji smo preživjeli period agresija na Bosnu i Hercegovinu svjesni smo činjenice da je upravo redovna policija i rezervni policijski sastav, čija ja mobilizacija bila na današnji dan 1991. godine, preuzela prvi udar agresora na BiH. Policija je zaustavila, obranila i omogućila da se organizuju druge patriote koji u tom trenutku nisu bili u stanju da to rade", izjavio je tom prilikom Nikšić.

Dodao je kako su pripadnici policije rame uz rame s pripadnicima Armije RBiH učestvovali u akcijama obrane i oslobađanja teritorija u BiH.

"Svi oni koji drže do svoje istorije trebaju to znati i trebaju odati počast onima koji su u toj borbi položili svoje živote", poručio je Nikšić.

Po njegovim riječima, jako je važno obilježavati važne istorijske datume, ali isto tako treba se okrenuti budućnosti.

"Volio bih da konačno dođe do perioda kada će se u cijeloj BiH stvari nazivati pravim imenom, kada ćemo se suočiti s istinom, priznati istinu, jedni drugima se ispričati i okrenuti se budućnosti, jer ostajemo bez bića Bosne i Hercegovine. Odlaze nam mladi i sredovječni ljudi koji više ne žele živjeti u zemlji pravne nesigurnosti, u zemlji u kojoj u svom trenutku neka budala može zapaliti novu iskru sukoba. Iskreno se nadam da ćemo prihvatiti barem one činjenice koje su utvrđene pravosnažnim presudama međunarodnih sudova", kazao je Nikšić.