Trojka domaćin
70

Nikšić najavio sastanak državne koalicije u utorak, poslat će poziv HDZ-u i SNSD-u

A. Ku.
Nerin Dizdar i Nermin Nikšić (Foto: I. L./Klix.ba)
Nerin Dizdar i Nermin Nikšić (Foto: I. L./Klix.ba)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić najavio je mogućnost sastanka vladajuće koalicije na državnom nivou u utorak naredne sedmice.

Nikšić je prilikom gostovanja u Dnevniku D Federalne televizije (FTV) rekao da će već danas poslati poziv koalicionim partnerima da se u utorak sjedne i razgovara.

Na stolu će biti, kako je najavio, teme koje se odnose na Plan rasta i Plan reformi.

"Sljedeći domaćin treba da bude Trojka, mi ćemo kao Trojka, u dogovoru s HDZ-om, pozvati i HDZ i SNSD i njihove partnere da u utorak pokušamo ponovo sjesti i pokrenuti ovu priču", rekao je Nikšić.

Nada se, dodaje, da će uspjeti riješiti otvorena pitanja.

"Znate da od 113 mjera, 111 imamo dogovorenih. Ostala su dva pitanja. Pitanje Ustavnog suda i sjedišta Vrhovnog suda. Mislim da je Trojka uradila sa svoje strane određene kompromise. Naravno, ne možete ni doći sa pozicije - bit će onako kako ja hoću ili neće biti nikako. Ako ne razgovarate, onda nema ni šanse da nešto dogovorite", istakao je Nikšić.

Krajem septembra je predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković rekao da ne vidi smisao sastajanja sa koalicionim partnerima, u periodu kada su bile prisutne predizborne tenzije, osim ukoliko postoji volja da se nešto riješi.