Budžet je završen, ali...
93

Nikšić o koaliciji: Zbog nekih stvari je teško sjediti za istim stolom

I. Sa.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić je na današnjoj konferenciji u Sarajevu odgovarao na novinarska pitanja, nakon što je najavio novu aplikaciju za porodilje u FBiH.
Kako je naveo, Vlada FBiH priprema zakon o izgradnju plinovoda Južna interkonekcija koji će biti pod plaštom BH Gasa.

[RELATED]40530081[/RELATED]

Njegov stav je i kako nema opstrukcija HDZ-a kada je riječ o ovom projektu.

"Neću da govorim o rokovima, ali ćemo ovaj zakon imati u najskorijem periodu", rekao je Nikšić.

Na pitanje o stanju o državnoj koaliciji, federalni premijer je prokomentarisao da je jasno kako odnosi nisu "na najboljim granama" nakon odluke visokog predstavnika.

"Jasne su bile poruke iz RS-a. Praktično razgovaramo o amortizaciji tih nekakvih stvari. Na kraju su i oni pristali da učestvuju na lokalnim izborima pod tim pravilima. Imamo problem zastoja u implementaciji nekih stvari kada je u pitanju Vijeće ministara BiH", naveo je Nikšić.

Nema EU novca bez budžeta

Najveći problem za EU tranše je neusvojen budžet državnih institucija.

"Budžet je završen, ali stoji u ministarstvu jer imamo neke druge neusaglašene stvari poput raspodjele akciza. Nadam se da će naredni period pokazati svima da ucjene i uslovljavanja ne vode nigdje osim da zaostajemo, tačnije da građani ostaju uskraćeni", pojasnio je on.

Naveo je i kako je to pitanje na kojem koalicija radi, pri čemu je postavljeno pitanje kompromisa.

"Smatram da je ovo nedovoljno te da treba brže i efikasnije. Više smo za to da jačamo državne institucije, dok bi naši partneri da jačaju entitetske i oko toga ćemo teško postići dogovor. Kompromis podrazumijeva da svako nešto popusti. Mi baš nismo spremni praviti neke linije i ustupke nauštrb države i građana", odgovorio je Nikšić.

Naredni razgovor kad se steknu uslovi

O najavama Milorada Dodika o "mirnom razdruživanju", naveo je kako to nema šanse.

"Nek i to prođe, ali nema ništa od toga", dodao je Nikšić.

Napomenuo je kako je "zbog nekih stvari teško i sjediti za stolom" te se prisjetio Dodikove izjave o tome kako "ne možemo dijeliti isti zrak". Ali, na kraju, zaključuje Nikšić, mora se sjesti i razgovarati.

Naredni razgovor koalicije je najavio "kada se za to steknu uslovi".