Dva jasna uslova
173

Nikšić potvrdio da se SDP povlači iz pregovora: Neozbiljno je zabadati glavu u pijesak

B. R.
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a (Foto: T. S./Klix.ba)
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je danas potvrdio da ova stranka neće učestvovati u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona i ustavnim promjenama, sve dok se ne deblokira državna vlast i povuku zkaljučci NSRS-a.

To je izjavio tokom sjednice Predsjedništva SDP-a. Smatra da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske plod međunarodnog pritiska, jer je ranije najavljivano da će se odmah donijeti zakoni o prijenosu nadležnosti s državne na entitetsku vlast. Međutim, poručio je da je i to neprihvatljivo.

"Sada nisu doneseni zakoni, već zaključci koji će rezultirati zakonima i to je otvoreni udar na Bosnu i Hercegovinu. To je očito podrivanje institucija Bosne i Hercegovine te su to prvi koraci secesionističkog procesa. Neozbiljno je zabadati glavu u pijesak i praviti se kao da se ništa nije desilo", istakao je Nikšić

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Pozvao je međunarodne institucije da i one daju doprinos u deblokadi državne vlasti i onemogućavanju prijenosa nadležnosti.

"Smatramo da ne postoje uslovi za razgovor o izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine. Naravno da će SDP učestvovati u svim aktivnostima u insituticijama koje će imati za temu ukidanje neustavnih odluka NSRS-a i deblokadu institucija Bosne i Hercegovine. Tu ne zamrzavamo svoj status i dat ćemo svoj doprinos. Razgovor nema alternativu. Pažnja domaćih i međunarodnih aktera mora biti usmjerena na deblokadu državnih institucija i ukidanje zaključaka NSRS-a", naglasio je.

Prema njegovim riječima, ova kriza je dostigla eskalaciju i ne vodi u dobrom smjeru.

Najavio je i da će SDP formirati svoj pravni tim koji će se pozabaviti ovim problemima. Također je pozvao pravosuđe da reaguje.

"Za nas je vrlo važno da insistiramo na pravnom odgovoru i intervencijama pravosudnih organa. Očekujemo njihovu reakciju. I SDP će formirati pravni tim koji će formulisati precizan odgovor. Veoma je važno da rad pravosuđa bude oslobođen političkog pritiska i utjecaja. Mora se beskompromisno ući u borbu protiv kriminala. Taj obračun će sigurno pokrenuti druge procese u Bosni i Hercgovini", ocijenio je predsjednik SDP-a.

Kako je izjavio, ovo nije udar SDP-a na predstavnike međunarodne zajednice.

"Zahvalni smo na onom što su uradili, a svakako očekujemo veći angažman međunarodne zajednice, posebno visokog predstavnika na rješavanju ove krize", dodaje.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Ukazao je da je na sjednici Predsjedništva SDP-a dogovoreno da stalno zasjedaju zbog teških okolnosti.

Odgovorio je na pitanje da li je moguće da se u Bosni i Hercegovini sljedeće godine ne održe Opći izbori.

"Smatram da Bosna i Hercegovina ne smije biti u situaciji da bude bez izbora. Naravno da je moguće da neko izbore bojkotuje. To nije nepoznata situacija u svijetu", naveo je.

Nikšić je poručio da mu je, kako je rekao, drago da je odgođena sesija razgovora posredovanjem međunarodnih zvaničnika koji su za takvu odluku naveli iste razloge koje su ranije naveli u SDP-u.

Podsjećamo, i većina drugih stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine je najavila da će se povući iz pregovora o promjenama Izbornog zakona i ustavnim promjenama, dok se ne deblokira državna vlast i ne ukinu zaključci NSRS-a.