Sporna im objava
62

NiP traži da se iz izborne utrke povuče Edin Čano (SBiH), zbog fotografije za koju tvrde da je seksistička

M. G.
Nakon što se nosilac liste Stranke za BiH u Novom Sarajevu Omer Begović povukao iz utrke jer je protiv njega podignuta optužnica, Narod i Pravda traži da se iz izborne utrke povuče i Edin Čano, kandidat Stranke za BiH u Novom Gradu.

Kako navode iz NiP-a, Edin Čano je na neprimjeren način zahtijevao od uposlenica JP Lokom da se, u toku radnog vremena i u krugu preduzeća, obuku u majice Stranke za BiH te da se fotografišu sa njim kako bi ga promovisale kao kandidata Stranke za BiH na Lokalnim izborima.

"Na fotografiji uposlenice JP Lokom su okrenute leđima, potpuno obezličene, dok je licem prema kameri okrenut jedino Čano. Napravljenu fotografiju Čano je objavio na svojim društvenim mrežama. Ovom seksističkom fotografijom Čano je ponizio i zloupotrijebio uposlenice, a posebno zabrinjava da se sve dešava u vrijeme porasta nasilja nad ženama", navode iz NiP-a.

Dodali su da je Edin Čano smijenjen sa pozicije direktora JP Lokom prije dvije godine na insistiranje vijećnika Trojke (SDP BiH, Narod i pravda i Naša stranka) u Općinskom vijeću Novi Grad.

"Ipak, kao bliski saradnik načelnika Semira Efendića zadržao je moć i utjecaj, a danas zvanično obavlja funckiju odgovornog lica Službe unutrašnje zaštite i rukovodilac podružnice 5, strelište Žuč, Lokom d.o.o.", dodaju iz NiP-a.