Poruka kluba zastupnika
96

NiP tvrdi kako SDA i SNSD napadaju OHR: Visoki predstavnici su donijeli mnogo više korisnih odluka

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Klub Naroda i pravde u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH oglasio se povodom političke situacije u BiH te su se osvrnuli na odnos političkih subjekata prema Ustavnom sudu, Sudu BiH te OHR-u.

U saoćenju za javnost, iz NiP-a su poručili kako BiH mora adaptirati svoj politički sistem.

"Podjela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku je odlika modernih demokratskih sistema. Bosna i Hercegovina stremi da se pridruži porodici demokratskih država i postane punopravan član Europske unije i NATO saveza. U procesu pridruživanja EU i NATO -u, Bosna i Hercegovina mora adaptirati i modernizirati svoj politički sistem i učiniti ga efikasnim i staviti u službu svojih građana", navodi se u saopćenju Kluba Naroda i Pravde u PD Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Nakon toga, naglasili su kako se napadi na određene institucije vrše iz, kako ističu, antagoniziranih političkih opcija.

"Svjedoci smo da na ovom putu stoje mnoge prepreke i izazovi za našu zemlju. Posebno zabrinjavaju posljednji napadi na pravosudni sistem iz različitih retrogradnih centara i protivnika napretka Bosne i Hercegovine. Nije slučajno da se napadi vrše iz, samo naizgled, antagoniziranih političkih opcija koje se međusobno javno napadaju, a skriveni od očiju javnosti zajednički rade na urušavanju mukotrpno uspostavljenog pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini", naveli su.

Posebno su se fokusirali na Sud Bosne i Hercegovine.

"Sud Bosne i Hercegovine je institucija ove države i sastavni je dio pravosudnog sistema koji mora biti nezavisan i zaštićen od svih vrsta političkih utjecaja i pritisaka. Ovih dana posmatramo kako se pritisci na pravosudni sistem pojačavaju od strane onih koji nisu zadovoljni pojedinim odlukama ovog Suda. Sve odluke koje Sud Bosne i Hercegovine donese se moraju poštovati i ne može ih se tretirati parcijalno", saopćili su.

Komentirali su i odnos prema Ustavnom sudu.

"Ustavni sud Bosne i Hercegovine je sve do sada održavao politički i pravni sistem u Bosni i Hercegovini stabilnim i ne postoje štetne odluke ovog Suda po Bosnu i Hercegovinu. Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine se također moraju poštovati i provoditi. Ustavni sud Bosne i Hercegovine čuva temelje Bosne i Hercegovine, a da bi donosio odluke mora biti kompletan. Pokazalo se da je i posljednjim odlukama Ustavni sud stao u zaštitu pravnog poretka u Bosni i Hercegovini", pojasnili su.

Ističu i to kako je šteta već učinjena.

"Jedna od Odluka Ustavnog suda BiH je da u potpunosti stavi van snage izborni zakon koji je usvojen u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska. U donošenju Odluke intenzivno je učestvovao i ustavni sudija Vukoja, prilikom čijeg imenovanja je organiziran potpuni javni linč svih onih koji su učestvovali u imenovanju ovog ustavnog sudije. Pokazalo se da su optužbe bile na lažnoj i izmišljenoj osnovi u svrhu prikupljanja jeftinih političkih poena i dizanja tenzija. Šteta je, nažalost, već načinjena", ističu iz ove stranke.

Dio saopćenja posvetili su i OHR-u i visokom predstavniku.

"Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu je još jedna instanca koja je pod direktnim napadima centrala SDA i SNSD-a, kao i napadima njihovih političkih satelita. Ne možemo biti zadovoljni svim odlukama OHR-a, ali bez Ureda visokog predstavnika, današnji zakonodavni okvir po kojem institucije Bosne i Hercegovine funkcioniraju bio bi potpuno drukčiji. Mnogo je više korisnih odluka koje su donijeli visoki predstavnici, nego onih štetnih", saopćeno je iz NiP-a.

Na kraju, naglašeno je kako BiH još nije okončala svoju dejtonsku fazu.

"Bosna i Hercegovina još uvijek nije okončala svoju dejtonsku fazu i još uvijek ima potrebu za Uredom visokog predstavnika kako bi prevazišla novonastale regionalne i globalne izazove i zadržala put ka Briselu, odnosno EU i NATO-u. Indikativno je i vrlo opasno da su se nepriznavanju i rušenju OHR od strane SNSD-a, kojeg snažno podupire Ambasada Rusije pridružili politički faktori iz Sarajeva. Pozivamo patriotski orijentiranu javnost, medije, vjerske zajednice, akademsku zajednicu da ne nasjedaju na perfidno osmišljenu igru urušavanja do sada izgrađenih institucija ove zemlje, posebno onih pravosudnih. Naš zajednički cilj moraju biti EU i NATO, BRICS nije alternativa za Bosnu i Hercegovinu" zaključuje Klub NiP-a u PD Parlamenta BiH.