Ključno političko pitanje
447

NiP-u nije prihvatljivo da Schmidt nametne suštinske izmjene Izbornog zakona

B. R.
Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a (Foto: I. Š./Klix.ba)
Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a (Foto: I. Š./Klix.ba)
U NiP-u smatraju da nije prihvatljivo da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne promjenu Izbornog zakona koja se odnosi na biranje predstavnika u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, odnosno da se to mora postići dogovorom domaćih političara.

Ovoj stranci je prihvatljivo da visoki predstavnik nametne tehničke izmjene ovog zakona, a za koje misle da će njima izbori biti transparentniji.

"Tehničke izmjene Izbornog zakona, kojima bi se omogućile veća transparentnost izbornog procesa i smanjila mogućnost krađe izborne volje naroda, ni na koji način nisu sporne. Svjesni smo da vladajuća koalicija na sve načine nastoji onemogućiti usvajanje ovih izmjena te u tom dijelu otvoreno podržavamo visokog predstavnika u namjeri da ih nametne i građanima omogući fer i transparentne izbore. Izborni proces u Bosni i Hercegovini je visoko kompromitiran usljed višegodišnjeg zastoja u donošenju ovih izmjena i krajnje je vrijeme da se brutalna izborna krađa u režiji velikih vladajućih stranaka konačno onemogući", ukazano je.

Kako su saopćili iz NIP-a, jedan od načina krađe izborne volje jeste i blokada formiranja vlasti nakon izbora. Podsjetili su da već puni mandat Vlada Federacije i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona nisu formirane usljed blokade HDZ-a te da podržavaju svaku aktivnost kojom bi se spriječilo obesmišljavanje izbornog procesa postizbornim blokadama.

NiP-u nije prihvatljivo da visoki predstavnik nametne suštinske promjene - rješenje za način izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegata u domovima naroda.

"Put raspakivanja etničkog i približavanje ka građanskom modelu, uz uvažavanje svih specifičnosti Bosne i Hercegovine, najbolji je put za sve građane i narode kao i samu državu. Kako je riječ o pitanjima kojima će se suštinski odrediti budućnost države, vjerujemo da su iskreni i otvoreni razgovori domaćih aktera nakon oktobarskih izbora najbolje rješenje. Izbjegavanjem takvih razgovora otvara se put ka nametanju rješenja koja mogu biti loša i dugoročno štetna po interese države. Posebno se protivimo nametanju onih rješenja kojima će se dodatno produbiti etničke podjele te pozivamo sve aktere na odmjerenost i prihvatanje rješenja kojima će se Bosni i Hercegovini omogućiti evropska budućnost", saopćili su iz NiP-a.

Podsjećamo, visoki predstavnik Christian Schmidt razmatra mogućnost nametanja izmjena Izbornog zakona. Prema navodima političara, prije svega onih stranaka koje se protive etničkom konceptu, moguće je da Schmidt prihvati HDZ-ov prijedlog o tome da isključivo Hrvati biraju predstavnike u institucijama vlasti.

Nametanju bilo kakve odluke visokog predstavnika i/ili nametanju odluke kreirane sukladno HDZ-ovom prijedlogu usprotivili su se, prije svega, zvaničnici koji su protivnici etničkog koncepta.