Sjednica počinje u podne
165

Niz štetnih prijedloga u NSRS-u: Povratak "Bože pravde", zahtjev za deblokadu računa i mirno razdruživanje

A. Ku.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas će održati dvije sjednice, odnosno 10. redovnu nakon koje će uslijediti 14. posebna sjednica.

Kada je riječ o redovnoj sjednici, koja počinje u 12:00 sati, ona će imati 20 tačaka.

Pred narodnim poslanicima će se naći, između ostalog, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o bankama Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske (IRB RS) i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o unutrašnjem platnom prometu.

Predložene izmjene i dopune će biti razmatrane po hitnom postupku.

Naime, o ove tri tačke će se voditi objedinjena rasprava, a zakonske izmjene su predložene kako bi IRB RS bila ovlaštena za primanje depozita i obavljanje platnog prometa.

Na taj način vlasti u bh. entitetu Republika Srpska (RS) nastoje izbjeći američke sankcije i pomoći firmama koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) stavile na crnu listu.

Ukoliko dođe do promjene zakona IRB RS će imati mogućnost da otvori račune firmama koje su sankcionisane.

Na dnevnom redu će se naći Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, prijedlog Nenada Stevandića.

"Želim da kažem da smo pronašli način kako da himnu Bože pravde i grb Nemanjića vratimo u upotrebu. To činimo tako da nećemo nikoga vrijeđati. Na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama koji je odobrila i Parlamentarna skupština BiH regulisat ćemo da se mogu koristiti himne i grbovi drugih naroda sa kojima postoje postignuti sporazumi o specijalnim i paralelnim vezama. Na ovaj način ćemo vratiti u institucije grb Nemanjića, a nećemo poništiti amblem", najavio je Stevandić.

Kada je riječ o posebnoj sjednici ona će imati jednu tačku dnevnog reda, odnosno kako je navedeno Informaciju o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa RS i FBiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima i po prijedlogu narodnih poslanika.