Održao predavanje
63

Njegove proizvode svakodnevno koristimo: Vodeći stručnjak za umjetnu inteligenciju u Mostaru

B. H.
Foto: NSoft
Foto: NSoft
Behshad Behsadi, stručnjak na polju umjetne inteligencije (AI), koji je početkom maja ove godine preuzeo funkciju tehničkog direktora u Sportradaru, posjetio je mostarski NSoft zajedno sa Sportradarevim osnivačem i CEO-om Carstenom Koerlom.

Pred više od 150 djelatnika Behsadi je održao predavanje The GenAI Era. Kroz svoju prezentaciju dao je uvid u začetke, status i budućnost generativnih AI modela. Dotakao se i strateške orijentacije Sportradara, u čijoj srži je usvajanje i kreiranje alata i platformi izgrađenih na AI i Machine Learning modelima. Ova strategija uključuje i mostarski NSoft, obzirom da je već par godina dio Sportradar grupacije.

Behsadi je međunarodno priznati informatički naučnik s više od 20 godina iskustva. U Sportradar je prešao iz Google-a, i preuzeo funkcije Chief Technology Officer (CTO) i Chief Artificial Intelligence Officer (CAIO) te je zadužen za inovacije koje transformiraju sportske podatke koristeći najnaprednije AI pristupe. Njegova karijera obuhvaća ključne uloge na nekim od najznačajnijih projekata u području AI-ja.

Foto: NSoft
Foto: NSoft

Započeo je svoj put u Google Zurich 2006. godine, gdje je bio suosnivač i igrao ključnu ulogu u razvoju Google Assistant-a, Google Lens-a, Google Smart Display-a, i Next Gen Assistant-a. Njegovi zadnji projekti uključivali su vođenje Google Cloud-ovih inicijativa u području konverzacijskog AI-ja i primijenjene generativne AI tehnologije. Behzadi je stekao doktorat iz bioinformatike na Ecole Polytechnique u Parizu, a postdoktorska istraživanja proveo je na Max Planck institutu za molekularnu genetiku.

"Izuzetno smo ponosni što smo u prilici u Mostaru ugostiti renomirane svjetske stručnjake. Carsten Koerl, osnivač Sportradara, u Mostaru je čest i drag gost, a činjenica kako mu se danas pridružio i Behsadi, nakon nepunih mjesec dana na novoj funkciji u Sportradaru, govori dovoljno o strateškoj važnosti NSofta", izjavio je Dario Jurčić, direktor NSofta.

Dodao je kako današnje interno predavanje i zadana strategija kompanije, označava nastavak rada na izgradnji jedinstvene platforme za profesionalni razvoj za uposlenik NSofta

"Ovim dodatno učvršćujemo NSoft na liderskoj poziciji među tech kompanijama. Usvajanjem naprednih tehnologija i njihovom primjenom kroz proizvode koje nudimo, nastavljamo biti pioniri u tehnološkim iskoracima u BiH", zaključuje Jurčić.

U samom NSoftu, primjena i razvoj alata koji uključuju AI i Machine Learning nije strana. Razvili su i komercijalizirali Vision, video management sustav za video analitiku i sigurnost koji se naslanja na AI značajke kao što su detekcija lica, brojanje ljudi, predikcija dobi i spola. Vrijedno je spomenuti i kako NSoft za ovu godinu planira studentsku ljetnu praksu u čijem fokusu će biti upravo AI tehnologije i Machine Learning.