Komentari (110)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
prodaja strateških državnih preduzeća se obila o glavu svim državama u regionu - klanje kurbana zbog kile mesa. međutim, pitanje transparentnosti u tenderima, zapošljavanju i načinu upravljanja to je druga priča....
To je upravo PRVA priča. Upravo zato i neće da prodaju, jer ih drže kao svoje stranačko vlasništvo. Za Elektroprivredu se slažem, ali sve ostalo treba što prije prodati, da im se izbije poluga manipulacije i krađe iz ruku.
BH Telecom je prije 10 godina imao dobit 160 miliona KM, a prošle godine 100 M KM. Kako gube tržite i dobit prodaće ga za 5 godina, ali za 1 US $, kada izvuku sve što se može izvući iz njega.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
samo dok počnu pregovori za pristup u EU(ako ikad počnu), vrlo brzo će se to onda privatizirati.
INA/MOL hihihihih
...neće početi pregovori sa eu...oni to ne žele pod cijenu pa i rata! vjeruj!
tako je i grčka tvrdila...
hvali more, drz' se monopolista ... nego, ja bih zabranio iskljucivanje struje i telefona sirotinji koji nije platila racune, pa da vidimo da li bi i onda bili visoko profitabilni ?! trzisna utakmica, ako Gras ne smije izbaciti putnika bez karte, dajmo i monopolistima ista pravila !
Prodali ili ne prodali mene kao građanina ove zemlje skupo dođe i Telekom i Elektroprivreda. Baš ne vidim razlike, čini mi se da se proda da bi mi i jedno i drugo bilo jeftinije. Od vlasništva ove dvije kompanije korist imaju samo političari. Oni kupe kajmak i eventualno uposleni imaju dobre plate, običan građanin jedva skupi da plati račune koji su u oba slučaja enormno visoki. Vidi vlast da joj ove dvije kompanije dođu kao krava muzara i ne daju nego cijede narod visokim cijenama.
Nedaj novaliću. Prije neku noć je jedan ugledni profa izjavio da je to moranje! Neznam šta mu bi, ali reče i osta živ?
Monetarizam koji vlada na području bivše Jugoslavije, kao škola Fridmana i raje totalni kolaps doživljava ne samo kod nas nego i u svijetu:Brutalna privatizacija samo dovodi do propadanja preduzeća i prodaje zlatne koke ili kako reće kolega klanja kurbana radi kile mesa. Al' kako riješiti korupciju, nepotizam i stranačke manipulacije u ovim institucijama ostaje da se vidi.Da li zakonom, da li nekim organom koji će nadgledati tendere, da li nekim drugim načinom dajem kolegama pravnicima da iznađu riješenje, zapravo ih molim da to urade.
Bilo ko drugi da je vlasnik ova država uz odgovorno trošenje i ne rasipništvo je bolji od onog što imamo danas. Danas imamo u ova dva javna preduzeća sa 100% državnim kapitalom : Monopol , višak uposlenih 50% , svi uposleni su uposleni bez ijednog regularnog konkursa,plate uposlenih ogromne , u odnosu na standard najveće evropske cijene , namještene tendere podobnim , uzimanje od dobiti koliko kome na vlasti treba, izdvajanje u razvoj privrede ne postoji , izdvajanje za socijalno ugrožene ne postoje..... itd, itd,. Pitam se šta u prevodu znači imati nekoga privilegovanog i puštenog da sam uzima i radi šta hoće bez ikakve kontrole i koristi za državu , osim njih samih.
NOVALIĆU BRATE LAŽEŠ BEZEZE...POTPISALI STE SPORAZUM O RASTU EKONOMIJNE U BIH I TAJ SPORAZUM PREDVIĐA PRODAJU DOBARA BIH,TO ZA NAS NIJE NIŠTA NOVO NEGO ME ZANIMA ŠTA ĆETE SA UHLJEBLJENIM KADROVIMA TIPA NAŠ,DAJDŽA,AMIDŽA,TETAK,BABIN,DEDIN I SL....TO NAS ZANIMA ,OĆE LI I ONI IMATI BELI 'LJEBAC...????? TAKVI ODGOVORI NAS INTERESUJU JER 'LJEBA BEZ MOTIKE POZNATO NAM JE ODAVNO ,ALI NIJE POZNATO ŠTA ĆETE SA SVOJIMA I ZAŠTO LAŽETE A BEZEZE KADA "NAROD ZNA"...A JA!!!!
A telekom?? Odmah ga prodati 51%.Moze se uzeti Milijarda i po Maraka. Mada je ovo bolno-ipak uloziti oko 300 Miliona u vracanje dugova MMFu kako bi se presjekla duznicka spirala i rasteretio drzavni budzet za godinu dvije. Na ovaj nacin cemo sprijeciti da kroz kamate i vanjske dugove "naberemo" milijardu maraka i onda nam opet ode Telekom - i to veci dio u vanjski dug. Ovako nam ostaje oko 1,2 miljardi za investicije. Odmah 800 miliona maraka uloziti u auto-put 5-C Zenica-Doboj zajedno s aprivatnim partnerima. Ovako bismo odrzali pozitivan ekonomski rast odrzali gradjevisnku operativu na nogama i djelima integrirali zemlju jer bismo za nekoliko godina dobili modernu cestu od Sarajeva do Gradiske i izlaz prema Evropi ... I opet da nam ostane ejdno 300 miliona da malo udahnemo zraka i dodjemo sebi.
Slažem se. Stim da jedno 200 miliona KM uložimo u primarnu poljoprivrednu preoizvodnju i izgradnju hladnjača, otkupnih stanica, skladišta, sušara....To bi se trostruko vratilo za manje od 4 godine.
Profitabilne su ali sve manje, a zdrave nisu definitivno. Pune su nesposobnih i suvišnih kadrova koji nemaju nikakve želje da se uključe u tržišnu utakmicu nego samo gledaju kako im se osipaju korisnici, a povećava broj uposlenih. Neće se prodati sad ali hoće za par gidina i to za 20% trenutne vrijednosti. Ako ko još mari za to...?
Kako nam je pametan ovaj novi Premier Federacije. Cuvaju svoje guzice i svoju glasacku masineriju. Ako prodaju ove dvije drzavne kompanije, odose i glasovi! To je jasno kao dan! Sada nam slijede potezi poput povecanj PDV-a, poreza za imovinu, smanjivanja plata i svih ostalih poteza koji ce izazvati nemire i proteste kod naroda. Zivi bili pa vidjeli!
Hm, hajde da analiziramo. AKo je 10.000 radnih radnih mjesta godisnje poklapa se sa Izetbegovicevih 100 000 u deset godina. Dakle pod uvjetom da nema prirodnog prirastaja (a trenutno ga nema u BiH) nezaposlenost od 5% cemo imati kroz 45 godina. Inace u Americi i na zapadu se smatra da je "puna zaposlenost" ako je procenat nezaposlenih 5.4%. Dakle shvatate li koliko je ovo nedovoljno. kad je Irska provodila reforme i masovno privukla strane investitore otvarala je 20 000 radnih mjesta mjesecno. izguglajte!
A kako se bore da ne prodaju stranačke zlatne koke! Ali, EU i MMF traže da se proda: "Evropski stručnjaci, kako saznajemo, detektirali su činjenicu da tzv. zlatne koke, koje putem vlasti zapravo kontroliraju političke stranke, onemogućavaju poštenu tržišnu utakmicu i snažniji razvoj privatnog sektora. Vlasti upravljaju putem tih državnih kompanija milijardama maraka, koje tenderima usmjeravaju ne tamo gdje je potrebno, za razvoj i tržište, nego gdje njima odgovara." http://www.avaz.ba/clanak/163750/zlatne-koke-idu-na-prodaju
za dvije godine će se izmjeriti prolazno vrijeme rada vlade na loko izborima. sve će se vidjeti
Zar je iko vjerovao da će ovaj lik biti nešto drugačije od prethodnika? Asim Sarajlić je prejak za njega, nastaviće se pljačka kompanija sa manjim ili većim dijelom državnog kapitala. Pogledajte na šta su spale dionice Energoinvesta, FDS-a, Sarajevo osiguranja itd zbog jedne ekipe oko Sarajevsje berze, uz podršku Hasana Ćelama predsjednika komisije za vrijednosne papire FBiH. A sve uz visoko pokroviteljstvo vrha SDA. Zato i neće prodati, dok ne dođu na nula KM vrijednosti. Kada niko neće htjeti ni da kupi.
Odnosno tada će kupiti njihove ortačke grupe na čelu sa Brankovićima, Čengićima i sličnim
Naravno, jer su to zlatne koke stranaka na vlasti.