Borba sa vremenom
51

Novalić: Pooštrit ćemo kazne za one koji krše odredbu o samoizolaciji

I. P.
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić održao su konferenciju za medije o trenutnom stanju u FBiH vezanu za koronavirus.

"Prvi dan zabrane kretanja prošao je veoma dobro. Ipak, pojedinci krše izolaciju. Odlučili smo da večeras ili sutra donesemo uredbu o pooštravanju kazni za one koji krše odredbu o samoizolaciji", rekao je Novalić.

Također, komentarisao je svoje učešće na događaju u Konjicu koji je identificiran kao ključna tačka vezana za zarazu koronavirusom.

"11. marta nisam prisustvovali događaju kada je počelo širenje koronavirusa. Bio sam na akademiji koja je bila ograničenog karaktera, a sporna osoba nije bila na akademiji ili na njenom najvećem dijelu. Testirao sam se zbog pritiska javnosti i kako bi otklonili sumnje. Nisam se testirao ponovo niti mislim da će biti potrebe", rekao je premijer FBiH.

On je još jednom podsjetio da nije realna promjena PDV-a zbog koronavirusa, ali je realno da se pomjeri rok za plaćanje PDV-a. Također, kazao je da je pomoć Turske koju su najavili Bakir Izetbegović i Milorad Dodik stigla već danas.

"Užurbano radimo na rebalansu budžeta FBiH koji bio bio okrenut borbi protiv koronavirusa. Danas smo putem BH Telecoma, odlukom Vlade, izvojili po 200 hiljada KM za opće kantonalne bolnice Zenica, Bihać, Goražde, Travnik i Konjic", rekao je Novalić.

Naveo je da nije realno da se promijeni stopa PDV-a jer je najniža u Evropi.

"Realno je što je Vlada predložila: da se sa 10. u mjesecu pomjeri na kraj mjeseca čime bi poslodavci imali dodatni obrtni kapital, koji bi ostao njima u firmama, oko 320 miliona KM. To je realno, promjena stope nije", istakao je Novalić.

Poručio je kako je stigla pomoć iz Turske i kako se dijeli.