Bit će kašnjenja isporuke
21

Novi problem za COVAX: Indija obustavlja izvoz AstraZenecinih vakcina

N. V.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zbog naglog porasta broja novozaraženih koronavirusom u državi, Indija je privremeno obustavila sav planirani izvoz AstraZenecinih vakcina koje se proizvode u indijskom Institutu za serume.
Ovo će vjerovatno znatno utjecati i na isporuke Gavija, odnosno COVAX mehanizma s obzirom na to da se u velikoj mjeri oslanjaju na indijske AstraZenecine vakcine. Ovaj vakcinacijski savez je trebalo da osigura doze za više od 190 siromašnih i srednje siromašnih država, međutim mehanizam je poprilično zakazao tako da su isporuke tek nedavno počele.

Osim što Gavi nije održao obećanje o pravovremenoj dostupnosti vakcina svim državama, sada najavljuje i nova moguća kašnjenja isporuka. Iz UNICEF-a kažu da će postojati problemi u isporuci AstraZenecinih vakcina proizvedenih u Institutu za serume u Indiji, a koje su planirane za mart i april.

"COVAX pregovara s indijskom vladom s ciljem osiguravanja isporuka što je brže moguće", rekao je UNICEF.

U Bosnu i Hercegovinu tek danas stižu prve doze iz ovog mehanizma, a riječ je o Pfizerovim i AstraZenecinim vakcinama. Šta će biti s onima koje su planirane za sljedeći mjesec sada nije poznato.

Čini se da ova zemlja nije izvezla nijednu vakcinu od 18. marta, a isporuku su otkazali i Brazilu, Maroku, Velikoj Britaniji i Saudijskoj Arabiji.