Vijećničke pozicije
248

Novo Sarajevo: Dva kandidata imala isti broj glasova, odlučila startna pozicija

I. Č.
Kanidati Stranke demokratske akcije za Općinsko vijeće Novo Sarajevo na Lokalnim izborima 2020. godine Hamid Bahto i Meša Selimović imali su isti broj glasova, ali je na vijećničku poziciju izabran Hamid Bahto jer je bio bolje pozicioniran na stranačkoj listi.

Na listi SDA za Općinsko vijeće Novo Sarajevo, koju je predvodio Hazim Bahtanović, Hamid Bahto je bio na 6., a Meša Selimović na 10. poziciji. Oba kandidata su osvojila po 612 glasova, ili po 14,64 posto.

Na vijećničku poziciju je izabran Hamid Bahto, penzionisani general Armije BiH i član Odbora za sigurnost SDA.

Irfan Čengić, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu Federacije BiH, ukazao je na svom Twitter nalogu na slučaj Bahte i Selimovića, poručivši kako je svaki glas bitan.

SDA je u Novom Sarajevu osvojila pet vijećničkih pozicija. Najviše glasova osvojio je predvodnik liste Hazim Bahtanović, ukupno 1.135. Vijećničke pozicije osvojili su i Alma Čengić sa 850 osvojenih glasova i Reuf Hafizović sa 672 osvojena glasa.

Narod i pravda osvojila je devet vijećničkih mandata u Novom Sarajevu, a Naša stranka pet, kao i Stranka demokratske akcije.