Stevandić najavio
318

NSRS će na narednoj sjednici vratiti u upotrebu himnu Bože pravde i grb Nemanjića

A. L.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U Narodnoj skupštini Republike Srpske 2. jula bit će održane dvije sjednice, jedna svečana na kojoj će se obratiti i predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, ali i redovna na kojoj će biti razmatrana Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru.

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić rekao je da će svečana sjednica početi u 11.00 sati, a da je odmah po njenom završetku redovna.

On je rekao da će svečanoj sjednici prethoditi konstitutivna sjednica parlamentarnog foruma Srbije i Republike Srpske, koja će početi u 10.00 sati i prisustvovaće joj po 11 poslanika oba parlamenta.

Kolegijum je utvrdio predloženi dnevni red redovne sjednice sa 17 tačaka, na kojem je između ostalih Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja po hitnom postupku, kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o veterinarstvu po hitnom postupku.

Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru bit će druga tačka dnevnog reda. Stevandić kaže da će to "demaskirati priču da bilo ko odustaje od 9. januara". Najavio je usvajanje posebnog zaključka koji će potvrditi da se ne odustaje od tog datuma kao tzv. dana RS-a.

Najavio je i devetu tačku koja se odnosi na Nacrt zakona o upotrebi zastave, grba i himne. Kaže da je Vlada RS-a pronašla način da himnu Bože pravde i grb Nemanjića vrati u upotrebu na šta je "jako ponosan".

"To činimo tako da nećemo nikoga vrijeđati. Na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama koji je odobrila i Parlamentarna skupština BiH regulisat ćemo da se mogu koristiti himne i grbovi drugih naroda sa kojima postoje postignuti sporazumi o specijalnim i paralelnim vezama. Na ovaj način ćemo vratiti u institucije grb Nemanjića, a nećemo poništiti amblem", rekao je.