Poruke iz Washingtona
88

O'Brien u Senatu SAD-a govorio o Dodiku: Sam je i osjeća pritisak, sankcije su mu nanijele štetu

V. K.
Pomoćnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena za evropske i euroazijske poslove James O'Brien saslušan je danas u Komitetu za vanjske poslove Senata SAD-a te je govorio o aktuelnoj situaciji u Evropi.

Iako je tema razgovora najviše fokusirana na situaciju u Ukrajini, O'Brien je dio svog govora posvetio i situaciji u Bosni i Hercegovini, a i općenito na Zapadnom Balkanu.

Uoči govora O'Briena, prisutnima se obratila američka senatorica Jeanne Shaheen koja je konstatovala kako je situacija u Bosni i Hercegovini najteža od Dejtona.

"Trideset godina kasnije situacija u BiH je opasnija nego ikada od potpisivanja Dejtona. Jedan od razloga je i predsjednik RS-a Milorad Dodik koji i dalje govori o secesiji", rekla je Shaheen.

Nakon toga riječ je uzeo O'Brien.

"Na Zapadnom Balkanu, u dvije posljednje godine postoje prilike kakve nikada nisu. To su prilike pristupa jedinstvenom tržištu EU i procesu pristupanja Evropskoj uniji", navodi O'Brien.

Govorivši o Bosni i Hercegovini, O'Brien se osvrnuo na ponašanje Milorada Dodika.

"Dejton je zaista značio primirje između tri strane od kojih je svaka dominirala među etnonacionalnim skupinama. Kada je riječ o Dodiku, on je izoliran, nema političku podršku kada se govori o secesiji. Hrvatska je otvoreno rekla da ga neće priznati. Srbija isto govori da nema promjene granica. Dodik je sam. Ako samo slušate njega i njegove konferencije za medije, vidite kako sankcije štete njegovim finansijama i ekonomiji", rekao je O'Brien.

Naglasio je i kako Dodik na sve načine pokušava posuditi novac koji mu je neophodan.

"Pokušava posuditi novac od Rusije, Kine, Mađarske, ponekad i od Srbije i to mu postaje sve teže. Imao je omiljene banke koje su emitovale obveznice, a sada to nema jer mu je isključeno zbog sankcija", ističe.

Na kraju osvrta o Bosni i Hercegovini, O'Brien je rekao kako je Dodik pod pritiskom.

"Dodik osjeća pritisak i možemo promijeniti politiku primjenom bonskih ovlasti, naših sankcija i pritisak procesa pristupanja Evropskoj uniji", zaključio je O'Brien.