Sarajevo
0

Obilježen dan borbe protiv govora mržnje: Predstavljeni novi alati koji pomažu izgradnju mira

S. Š.
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje, u saradnji sa Ambasadom Republike Italije i Fondom za izgradnju mira Ujedinjenih nacija "Mladi za inkluziju, jednakost i povjerenje", Populacijski fond UN-a (UNFPA) je organizovao događaj pod nazivom "Inovacije u mirovnom obrazovanju - Alati za budućnost" u Sarajevu.

Cilj događaja bio je predstaviti četiri inovativna alata razvijena u okviru projekta, koja donose nove pristupe u rješavanju konflikata i izgradnji mira. Predstavljeni alati uključuj: virtualni trening program za razvoj medijskog nediskriminirajućeg sadržaja, priručnik za postupanje svjedoka u situacijama nasilja, inovativnu igru za mlade u školama posvećenu toleranciji i omladinsko takmičenje za razvoj javnih politika.

Ovi alati su dizajnirani da unaprijede razumijevanje mladih ljudi kako prepoznati i boriti se protiv govora mržnje, te da kroz učenje i rad obrazovogi sistema, organizacija civilnog društva i medija i se kreiraju platoforme za postizanje održivog mira u Bosni i Hercegovini.

"Tokom proteklog perioda smo realizovali pet online modula sa ciljem sprečavanja govora mržnje, pružajući osnovne informacije i interaktivne alate koji će biti dostupni studentima svih smjerova na univerzitetskoj platformi. Ovi moduli omogućavaju mladima da nauče tehnike za prepoznavanje i sprječavanje govora mržnje kroz provjeru činjenica i analizu multimedijalnih sadržaja, razvijenih u saradnji sa Al-Jazeera Balkans", istakla je Amra Kapo, profesorica sa Katedre za menadžment i informacione tehnologije EFSA.

Harun Karčić, Al-Jazeera Balkans je dodao: "Zajedničkim naporima smo pripremili priručnik koji će biti koristan svim kreatorima sadržaja, medijskim radnicima i novinarima. Na nama je da edukujemo buduće generacije u borbi protiv govora mržnje."

Testiranje inovativne igre za mlade posvećene toleranciji održano je u 18 škola i 14 lokalnih zajednica širom BiH, okupivši ukupno 301 učesnika i učesnicu.

Marko Petrović, 13-godišnji učenik iz Ribnika, koji pohađa Osnovnu školu "Nikola Mačkić", podijelio je svoje impresije o inovativnoj igri za mlade u školama posvećenoj toleranciji: "Radili smo sa našom nastavnicom, a igrica je bila izuzetno zanimljiva. Kroz nju sam naučio mnogo o našoj zemlji i njenoj bogatoj istoriji. Igrica mi se jako svidjela jer nam je omogućila da proširimo svoje znanje na zabavan i interaktivan način. Posebno mi je bilo korisno što smo kroz igricu mogli istraživati i učiti o različitim aspektima naše države, što je zaista neprocjenjivo iskustvo za nas učenike."

Događaj je okupio oko 50 predstavnika obrazovnih institucija, nevladinog sektora, novinara, mirovnih aktivista i mladih, čije je učešće bilo ključno za uspješan razvoj predstavljenih alata.

"U Bosni i Hercegovini radimo sa mladima kako bismo ispunili njihov potencijal i osnažili mehanizme da taj potencijal ostvare u svojoj zemlji, umjesto da odlaze u inostranstvo. Također, naš rad uključuje stvaranje programa koji omogućavaju mladima da prepoznaju i bore se protiv govora mržnje, bilo online ili u stvarnom životu, čime doprinosimo izgradnji miroljubivog i inkluzivnog društva", istakla je Marina Riđić, zamjenica predstavnika UNFPA za Bosnu i Hercegovinu.