Svečana akademija
59

Obilježena 32. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

N. V.
U organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Memorijalnog centra Sarajevo, danas je prigodnim aktivnostima obilježena 32. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon polaganja cvijeća na grobljima Lav, Sv.Josip, Sv. Marko, mezarju Stadion, zatim haremu Alipašine džamije, Spomen obilježjima ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva i Vječna vatra, te mezarju Kovači, u Vijećnici je večeras održana Svečana akademija.

U svom obraćanju, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović čestitao je godišnjicu osnivanja 1. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

"Večeras želim da se osjećamo svečano i da se ponosimo našom časnom i dostojanstvenom borbom za slobodu, našom Armijom RBiH i našim 1. korpusom koji je sačuvao glavni grad Sarajevo, tada tek međunarodno priznate nezavisne Republike Bosne i Hercegovine. I upravo taj grad kroz historiju je ostajao dostojanstven u borbi protiv fašizma, grad u kojem je ideja antifašizma okosnica njegovog otpora i vidjeli smo i doživjeli - nesalomljivog duha", rekao je ministar Osmanović.

"Takva je bila i naša Armija i njen Prvi korpus. I upravo zato 1995. godine pozvani smo da učestvujemo u vojnoj paradi u Parizu 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, koji danas slavimo i kao Dan Evrope. Evrope kojoj Bosna i Hercegovina oduvijek pripada. Naš Semir Drljević Lovac tada je nosio našu zastavu sa ljiljanima na čelu naše delegacije, i to je bio dokaz da nas i svijet prepoznaje kao one koji su na ispravnoj strani historije, kao one koji u borbi protiv fašizma ujedno brane i ideju slobode, ljudskog dostojanstva i Evrope koja je mjesto civilizacijskih vrijednosti. Simbolično, i danas su naši heroji u Parizu. Naša reprezentacija u sjedećoj odbojci silom prilika postala je svjetska sila, a većina reprezentativaca se danas takmiče na paraolimpijskim igrama jer su dio tijela dali u odbrani naše zemlje. Nadamo se da će nam i sa ove međunarodne sportske smotre donijeti neko sjajno odličje", rekao je ministar Osmanović.

Poručio je i da su ovakve svečane akademije prilika da se podsjetimo da je kultura sjećanja na časnu i dostojanstvenu borbu ideja koja je iznad svake politike i interesa pojedinca.

"Čast mi je i zadovoljstvo što je odlukom Skupštine KS, Ministarstvo za boračka pitanja zaduženo za organizaciju obilježavanja važnih datuma u odbrani grada i čuva sjećanje na heroje koje su položili svoje života u odbrani naše slobode koju i danas uživamo, ali i budno čuvamo", dodao je ministar.

Na putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, nezavisnosti i cjelovitosti BiH. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Nakon Svečane akademije, na Trgu Prve brigade policije Stari Grad održan je koncert "Zvuk slobode", na kojem su izvođači bili Almas Smajlović, Sara Vojičić i Mustafa Čizmić Čizma.