Saznaje Klix.ba
45

Objava odluke CIK-a izazvala proceduralni haos: U Domu naroda BiH nas sutra čeka drama s dva delegata

N. Ž.
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Službeni glasnik Bosne i Hercegovine će sutra objaviti odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH o petom delegatu Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine, saznaje Klix.ba. To znači da je upitno da li će sve biti spremno za preuzimanje mandata Nenada Vukovića pred sutrašnju sjednicu.
Odlukom CIK-a, Nenad Vuković (PDP) mijenja Snježanu Novaković Bursać (SNSD) na mjestu petog delegata Kluba Srba u Domu naroda.

Međutim, kako saznaje naš portal, ova odluka će izazvati svojevrsni proceduralni haos u gornjem domu Parlamentarne skupštine BiH.

Prema informacijama do kojih smo došli, ne postoji način da se sazna šta će se tačno dešavati u petak, 19. jula, u 11 sati, kada je zakazana hitna sjednica Doma naroda PS BiH na kojoj će se raspravljati o budžetu institucija naše zemlje.

Novaković Bursać je u više navrata ponovila da je dobila poziv za ovu sjednicu, ali je u saopštenju CIK-a stajalo da njihova odluka važi s danom objave.

Dodatni problem stvara činjenica da je nemoguće znati kada će tačno biti objavljeno izdanje Službenog glasnika BiH gdje će stajati odluka CIK-a. Važno je da li će ono biti objavljeno prije ili poslije 11 sati, kada službeno počinje sjednica Doma naroda PS BiH.

Ono što je zanimljivo jeste da je CIK BiH svoju odluku proslijedio Parlamentarnoj skupštini BiH isti dan kada je odluka i donesena (ponedjeljak), međutim službama je bilo potrebno dva dana da prevedu odluku na tri jezika (bosanski, srpski, hrvatski) i dostave je Službenom listu BiH.

Vrijedi istaći da su i Novaković Bursać i Nenad Vuković najavili dolazak na sjednicu. Ako se nekim slučajem desi da se izdanje Službenog glasnika BiH objavi prije 11 sati, u Domu naroda PS BiH bi mogli gledati dramu s dva delegata koja smatraju sebe legitimnim.

Još jedna dimenzija ovog problema jeste mogućnost SNSD-a, po instrukcijama lidera Milorada Dodika, da nakon usvajanja budžeta odluči bojkotovati sjednice Doma naroda PS BiH. Ako Novaković Bursać sutra uspije glasati za budžet, teško je očekivati da će tri preostala delegata iz SNSD-a dođu na sjednicu Doma naroda gdje bi se potvrdio mandat Vukovića, odnosno gdje bi on položio zakletvu.

Podsjetimo, saga o petom delegatu Kluba Srba u Domu naroda počela je u decembru 2022. godine, kada je prvi put izabran sastav u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Tada je SNSD dobio četvrtog delegata i kontrolni paket nakon što je jedan listić, kojim bi PDP i SNSD imali jednak broj glasova, poništen. Uslijedila je sudska borba koja je trajala sve do kraja marta, kada je Ustavni sud BiH donio odluku da Sud naše zemlje preispita svoju raniju presudu po ovom pitanju.

Dva mjeseca kasnije, odnosno krajem juna, Sud BiH je presudio u korist PDP-a, a CIK je zakazao žrijebanje. Na tom žrijebanju je odabrana kuglica s kandidatom PDP-a Nenadom Vukovićem.

Iz SNSD-a su se zatim žalili Sudu BiH, koji je žalbe odbio, čime su otvorena vrata CIK-u da odluku i službeno potvrdi, što je ova institucija i uradila 15. jula.