Za naučni rad
0

Objavljena preliminarna lista dobitnika finansijske podrške Ministarstva za visoko obrazovanje KS

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo je objavilo preliminarnu listu onih kojima će se iz kantonalnog budžeta sufinansirati naučno-istraživački, umjetničko-istraživački i istraživačko-razvojni projekti.
Dobitnici finansijske podrške su izabrani na osnovu javnog poziva, a preliminarna lista dobitnika je dostupna na ovom linku. Javni poziv je objavljen 8. marta ove godine, a njime je predviđeno ukupno 3,4 miliona KM za nekoliko naučnih djelatnosti.

Naime, od navedenog iznosa je tri miliona KM namijenjeno za naučno-istraživačke, umjetničko-istraživačke i istraživačko-razvojne projekte od posebnog interesa za Kanton Sarajevo. Maksimalni iznos po projektu je 100.000 KM.

Za naučno-istraživački, umjetničko-istraživački i istraživačko-razvojne projekte čiji su nositelji mladi naučnici/istraživači namijenjeno je 350.000 KM. Maksimalni iznos po projektu je 30.000 KM.

Za sufinansiranje troškova tehničke izrade i odbrane doktorske disertacije na UNSA namijenjeno je 50.000 KM. Maksimalni iznos po projektu je 5.000 KM za one koji nemaju obezbijeđene troškove školarine na trećem ciklusu studija. Maksimalan iznos po projektu je 2.000 KM za one koji imaju obezbijeđene troškove školarine na III ciklusu studija.

Podsjećamo da su studenti koji studiraju na UNSA, a koji imaju prebivalište izvan Kantona Sarajevo, smatrali da je diskriminatoran uslov da moraju imati prebivalište u Kantonu Sarajevo kako bi dobili finansijsku pomoć u obliku sufinansiranja troškova tehničke izrade i odbrane doktorske disertacije.

Nadalje, od ukupnog iznosa od 3,4 miliona KM:

  • 100.000 KM je namijenjeno za sufinansiranje izdavanja i indeksiranje časopisa. Maksimalan iznos po časopisu je 10.000 KM;

  • 60.000 KM je namijenjeno za sufinansiranje međunarodnih članarina. Maksimalan iznos po članarini je 5.000 KM;

  • 20.000 KM je namijenjeno za uvođenje programa na stranim jezicima kojima se promovišu dostignuća Bosne i Hercegovine u nauci i umjetnosti. Maksimalan iznos po programu je 5.000 KM;

  • 120.000 KM je namijenjeno za sufinansiranje organizacije međunarodnih konferencija i događaja na području Kantona Sarajevo. Maksimalan iznos po konferenciji ili događaju je 10.000 KM;

  • 100.000 KM je namijenjeno za jačanje kapaciteta za apliciranje na istraživačke fondove Evropske unije. Maksimalan iznos po programu je 10.000 KM.

Prigovor na preliminarnu listu Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo moguće je podnijeti osam dana od objave liste na internetskoj stranici Ministarstva, odnosno zaključno s 10. junom ove godine.