Uživo u Klix Studiju
65

Od danas pratite debate najzanimljivijih kandidata za lokalne izbore, večeras duel Mandića i Gratza

V. K.
Prva debata koju ćete pratiti odnosi se na kandidate za načelnika Općine Centar
Prva debata koju ćete pratiti odnosi se na kandidate za načelnika Općine Centar
Od utorka 10. septembra čitatelji portala Klix.ba i gledaoci i slušaoci Klix Studija imat će priliku pratiti sučeljavanja najzanimljivijih kandidata, odnosno duela za lokalne izbore koji će se održati 6. oktobra 2024. godine.

U narednim danima predizborne kampanje Klix Studio koji vodi Emela Burdžović bit će poprište kandidata lokalnih zajednica kako iz Sarajeva tako i iz drugih gradova Bosne i Hercegovine.

Već danas nas očekuje prva debata koja se tiče Općine Centar, a u studiju će se naći aktuelni načelnik Općine Centar Srđan Mandić (Naša stranka) te njegov protukandidat Dennis Gratz (Demokratska fronta). Prvu debatu u Klix Studiju građani će moći pratiti uživo od 20 sati.

Kandidati će odgovarati na pitanja koja se tiču političkog programa i vizije lokalnih zajednica, osvrnut će se i na sve ono što je do sada urađeno u njihovim lokalnim zajednicama, komentirat će najvažnije projekte za budućnost lokalnog nivoa vlasti, ali će se osvrnuti i na brojne probleme kojima svakodnevno svjedočimo, a koji se u suštini najviše i tiču građana jer utječu i na njihov svakodnevni život.

Upravo će odnos prema građanima, a naročito mladima koji su česta tema izbornih kampanja, biti nešto na što će kandidati morati dati odgovor.

Politički sistem u Bosni i Hercegovini već odavno je poznat po svojoj kompleksnosti pa od takvog narativa ne odudara ni lokalni nivo vlasti gdje se iz godine u godinu svjedoči sve većem broju kako političkih subjekata tako i nezavisnih kandidata.

Iako svjesni činjenice kako se u svakoj lokalnoj zajednici prijavljuje mnogo kandidata, Klix.ba se u pozivima za debate prvenstveno vodio interesom javnosti za sučeljavanje pojedinih političkih subjekata.

Osim toga, broj učesnika u debati ovisi i o tome koliko će učesnika prihvatiti ovakav vid sučeljavanja, a neki od njih blagovremeno su poslali obavijesti kako ne žele učestvovati u ovoj formi političke razmjene mišljenja i sukobljavanja različitih stavova.

Naravno, kao najčitaniji medij, koji je prvenstveno na raspolaganju građanima i poštujući novinarske postulate, Klix.ba će i nekim kandidatima, ovisno o njihovoj zainteresovanosti, ponuditi drugi format u kojem će moći obrazložiti svoje ideje, ali i odgovoriti na goruća pitanja koja se tiču lokalnog nivoa vlasti.