Odluka VSTV-a BiH
51

Odbijena disciplinska tužba protiv sutkinje iz Gradačca zbog slučaja vezanog za Nizamu Hećimović

A. K.
Detalj tokom jednog od uviđaja nakon višestrukog ubistva u Gradačcu (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj tokom jednog od uviđaja nakon višestrukog ubistva u Gradačcu (Foto: A. K./Klix.ba)
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) odbilo je disciplinsku tužbu protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu Lejle Numanović, a koja se odnosila na navodni nemar ili nepažnju u vršenju službene dužnosti.

Naime, disciplinska komisija VSTV-a BiH odbila je kao neosnovanu disciplinsku tužbu Ureda disciplinskog tužioca protiv Lejle Numanović, sutkinje Općinskog suda u Gradačcu.

Ovu informaciju je potvrdio njen pravni zastupnik Mirnes Ajanović, podsjetivši da je Tužilaštvo TK prethodno donijelo odluku po kojoj nema bilo kakve odgovornosti Numanović prilikom postupanja u slučaju "Sulejmanović".

Disciplinska komisija VSTV BiH naznačila je da se tragični događaj u Gradačcu "ne može dovesti u vezu s postupanjem tužene u konkretnom predmetu, a posebno imajući u vidu pogrešnu percepciju javnosti u vezi sa okolnostima slučaja kao posljedicu medijskog izvještavanja".

Pojašnjenja radi, Numanović je kao sutkinja Općinskog suda u Gradačcu odbila donijeti rješenje prema kojem bi se Nerminu Sulejmanoviću izrekla mjera zabrane prilaska Nizami Hećimović.

Iz Općinskog suda u Gradačcu ranije su pojasnili da za donošenje odluke o zabrani prilaska nije bilo utemeljenja, međutim, spornim se u javnosti okarakterisao detalj po kojem je Numanović kopirala dio iz rješenja iz drugog predmet.

Naime, u jednom dijelu rješenja, umjesto imena i prezimena Nermina Sulejmanovića našlo se drugo, od osobe za koju se u jednom od ranijih predmeta tražilo određivanje mjere zabrane prilaska. Nakon uočene tehničke greške, Numanović ju je ispravila te rješenje u finalnoj formi proslijedila strankama u postupku.

U odluci disciplinske komisije VSTV-a BiH je navedeno da je obrazloženje u oba rješenja identično pri čemu je jedina razlika u dvije riječi u obrazloženju rješenja, koje se odnose na ime i prezime.

"Kako obrazloženje rješenja nije obavezujućeg karaktera te na način kako je tužena postupila i ispravila grešku tehničke prirode u datim okolnostima kada rješenje nije bilo dostavljeno strankama u postupku, ova komisija ne smatra počinjenjem disciplinskog prekršaja za koji se tužena teretila disciplinskom tužbom", dio je odluke disciplinske komisije VSTV-a BiH.

Svi provedeni dokazi, kako su naglasili iz disciplinske komisije, ukazuju na utvrđenje da Numanović nije postupala nemarno ili nepažljivo s obzirom da je nakon uočene tehničke greške invalidirala prvo rješenje te izradila i strankama dostavila ispravljeno.

"Ova komisija nalazi da Ured disciplinskog tužioca na kojem je u smislu člana 93. Poslovnika VSTV-a BiH bio teret dokazivanja izvedenim dokazima, nije dokazao da je tužena postupajući na taj način opisan u disciplinskoj tužbi počinila disciplinski prekršaj iz člana 56. tačka 8. Zakona o VSTV BiH 'nemar ili nepažnja u vršenju službene dužnosti' te je imajući u vidu sve iznesene razloge, odlučila kao u izreci ove presude", zaključak je disciplinske komisije VSTV-a BiH.

S druge strane, Ajanović kao pravni zastupnik Numanović je tokom svog izlaganja kazao da je pokretanje ovog disciplinskog postupka narušavanje ugleda pravosuđa jer ovakav disciplinski postupak svojom dokaznom građom ne ukazuje da je riječ o nemaru ili nepažnji postupajućeg sudije.

"Ovakvim disciplinskim postupkom u javnosti pokušava se neosnovano predstaviti da je sudija, greškom upisa u obrazloženju, a koje ne prouzrokuje nikakve pravne posljedice, odgovoran i kriv za okolnost za koju ne može biti kriv, kako bi se sav teret slučaja 'Sulejmanović' prebacio na tuženu koja nema nikakve odgovornosti jer je postupala po zakonskim osnovama i uspostavljenoj sudskoj praksi", naglasio je Ajanović.