Drugi čovjek SIPA-e
110

Odbjegli Zoran Galić najvjerovatnije će biti smijenjen, ali od izručenja iz Hrvatske još uvijek ništa

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na jednoj od narednih sjednica trebalo bi donijeti odluku o smjeni trenutnog zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zorana Galića koji se nalazi u bjekstvu.
Galić, koji se trenutno nalazi u Hrvatskoj i nedostupan je bh. pravosuđu koje ga sumnjiči za organizovani kriminal i šverc cigaretama, preko svoje pravne braniteljice je poslao zahtjev kojim traži razrješenje sa dužnosti zamjenika direktora SIPA-e.

Prije dva dana se na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH našlo i ovo pitanje, ali ministri nisu donijeli nikakvu odluku jer je prvo o tome trebao raspravljati Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH.

Upravo je Nezavisni odbor PS BiH jučer donio zaključak kojim odobrava smjenu Galića i sada je ova odluka na Vijeću ministara BiH.

Ministar odbrane BiH i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Zukan Helez kazao je da Vijeće ministara BiH i nije moglo donijeti samostalno odluku o smjeni Galića, bez prethodnog odobrenja Nezavisnog odbora, jer "to bi značilo da je on nevin".

"Ja sam bio protiv toga da mu odobrimo da može ići u penziju. Jer, da smo to uradili bez Nezavisnog odbora ispalo bi da je čovjek nevin. Ovako smo sada sve uradili po proceduri i važećim zakonima. Glasat ću za njegovu smjenu i on će biti smijenjen zbog kriminala i bjekstva, a ne penzionisan", kazao je Helez u izjavi za Klix.ba.

Podsjećanja radi, Galić je bio meta policijske akcije "Kings" u kojoj je trebao biti uhapšen jer se sumnjiči za izvršenje krivičnih djela: primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

Pripadnici SIPA-e su devetog jula lišili slobode pomoćnika komandira Jedinice Granične policije Trebinje, Milović Blagoje, državljanin BiH i Hrvatske i Bago Ivicu, zbog krivičnih djela organizirani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela.

Kako je navedeno iz Tužilaštva BiH, Zoran Galić nije nađen u svome mjestu stanovanja jer je neidentifikovana osoba javila Galiću da će doći do ove akcije i da bi on mogao biti jedan od uhapšenih.

Osumnjičeni Galić je, nakon dobijenih informacija, osmog jula, u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu BiH te pobjegao u Republiku Hrvatsku, gdje se i sada nalazi. A prema dostupnim informacijama, on je na bolovanju i nalazi se na liječenju u Hrvatskoj, o čemu je govorila njegova advokatica.

Da će za smjenu Galića glasati, potvrdio nam je i Edin Forto, ministar prometa i komunikacija, a ovom pitanju oglasio se i Elmedin Konaković tokom konferencije za medije proteklog vikenda.

Na pitanje reportera Klix.ba, Konaković je kazao da je u dosadašnjim bilateralnim posjetama susjednim zemljama uvijek govorio o tom problemu ekstradicije i procedurama koje to usporavaju, a za koje ispada da faktički štite kriminalce.

U međuvremenu, prije sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj će se glasati o smjeni Galića, Ministarstvo sigurnosti BiH treba dati svoje mišljenje i uputiti ga ka vijeću na osnovu akta koji dostavi Nezavisni odbor.

"Ministarstvo sigurnosti BiH još uvijek nije zaprimilo akt Nezavisnog odbora. Kada zaprimimo akt, tj. mišljenje koje su oni dali jučer na svojoj sjednici, onda ćemo mi dati svoje", kazao je Nenad Nešić za Klix.ba i dodao kako će i on glasati za smjenu Galića.

Prema nezvaničnim saznanjima, na sjednici u ponedjeljak na dnevnom redu bi se moglo naći pitanje smjene Zorana Galića.

O tome da li će biti raspisana potjernica za Galićem, iz Tužilaštva BiH niti jednom nisu dali konkretan odgovor, tvrdeći da zbog istrage ne mogu davati više informacija o ovom slučaju.

Inače, u okviru istog predmeta u kojem je osumnjičen i Galić, za sada su uhapšene tri osobe, o čemu je Klix.ba već pisao.