U teškoj situaciji
42

Odgajateljice u vrtićima i roditelji u Zenici održali protestnu šetnju zbog odnosa Grada Zenice

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Tete zeničkih vrtića i roditelji sa djecom večeras su se okupili na Trgu Alije Izetbegovića odakle su počeli svoju protestnu šetnju do Gradske uprave Zenica. Razlog je maćehinski odnos prema Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje.

Osnivač ove javne ustanove je Grad Zenica, a današnjoj šetnji prisustvovali su osim teta zeničkih vrtića i roditelji sa svojom djecom. Nezadovoljni su uslovima u kojima rade, neisplatom pomoći, regresa, ali i drugim faktorima.

Amra Praskić, već 28 godina radi u JU za predškolski odgoj i obrazovanje kao teta, u izjavi za medije je kazala kako njihov osnivač Grad Zenica ne ispunjava zakonom regulisane obaveze u punom kapacitetu.

"Na današnju šetnju smo pozvali roditelje s djecom i sve one koji važnim smatraju opstanak ove ustanove. Mi smo stub društva, ali smo došli u tešku finansijsku situaciju zbog nebrige osnivača. Grad Zenica ne izvršava obaveze zakonom regulisane u punom kapacitetu kao što su plaće, regres, topli, ljudstvo, opremu, materijalne troškove, održavanje objekata i zato smo danas na ulici", kazala je Praskić.

Istakla je da je organizacija ove šetnje isključivo u ime uposlenika, a ne sindikata, niti se radi o političkom skupu.

"Naš glavni zahtjev je isplata jednokratne pomoći po odluci ureda Vlade FBiH jer su uposlenici Gradske uprave iz gradskog budžeta dobili pomoć, a mi nismo i pozivamo našeg osnivača i Gradsku upravu da to uradi do 20. septembra", dodala je Praskić.

Majka dvoje djece, Sandra Muratović, je kazala da su problemi u ovoj JU prisutni te da su zbog toga odlučili dati podršku tetama.

"Moje starije dijete pet godina ide u vrtić. Odlučili smo se za JU jer smo mislili da su tu najbolji uslovi, ali u zadnje vrijeme tete se bore za bolje uslove rada i došli smo im dati podršku, pomoći, da se izbore za bolje uslove jer će svima biti onda bolje", izjavila je Muratović.