Napadi i pritisci
17

Oglasila se OSABiH: Sve aktivnosti provodimo u skladu sa zakonom

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) oglasila se saopćenjem za javnost nakon sve češćih pritisaka političara na rad ove agencije.

Iz OSA-e navode da sve svoje aktivnosti provode u skladu sa Zakonom o OSA-i BiH te da shodno tome agencija prikuplja podatke o svim prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine.

"U prijetnje po sigurnost Bosne i Hercegovine spadaju: prijetnje teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku, osnovama ekonomske stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i prijetnje po globalnu sigurnost, a koje su štetne i po Bosnu i Hercegovinu. O svim prikupljenim podacima, Agencija kontinuirano i pravovremeno obavještava institucije u Bosni i Hercegovini", piše u saopćenju za javnost.

Dalje dodaju da u skladu sa Zakonom o OSA-i, agencija ostvaruje maksimalnu saradnju s domaćim institucijama te asistira prilikom obavljanja poslova iz djelokruga tih institucija.

"Također, organi BiH (Parlamentarna komisija za nadzor nad radom OSA-e BiH i Izvještajno-obavještajni odbor pri Vijeću ministara BiH koji prate rad Agencije su redovno informirani o svim pitanjima iz njihove nadležnosti", navode iz OSA-e.

Ističu da ostvaruje punu saradnju s partnerskim službama, kako s onima u regiji, tako i s onima u Evropi i svijetu, s ciljem ustupanja i razmjene obavještajnih podataka iz njene nadležnosti.

"Bez obzira na sve napade i pritiske, Agencija će nastaviti odlučno, predano i profesionalno izvršavati svoje zakonske dužnosti i zadatke. Nastavit će saradnju sa svim organima u Bosni i Hercegovini s ciljem ustupanja obavještajno-sigurnosnih podataka te asistirati istim u provođenju njihovih zakonskih nadležnosti", navode iz OSA-e.

Dodaju da će agencija nastaviti sarađivati s Tužilaštvima na svim nivoima s ciljem obavještavanja istih o počinjenim krivičnim djelima ili preventivno obavještavati o namjerama da se izvrše krivična djela.

"U skladu sa svojim zakonskim ovlastima, Agencija će procijeniti potrebu obavještavanja javnosti o prijetnjama kojima je izložena Bosna i Hercegovina i svi njeni građani", zaključuju iz OSA-e.