Reakcija lidera NES-a
105

Ogrešević o "svesrpskom saboru": Nastavlja se plan stvaranja "velike Srbije"

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Lider Narodnog evropskog saveza (NES) BiH Nermin Ogrešević reagovao je povodom "svesrpskog sabora" koji je u subotu održan u Beogradu.

"Aleksandar Vučić više ne krije da vodi politiku nacionalne homogenizacije Srba s ciljem da svi Srbi žive u jednoj državi. Vučić je jučer konačno otkrio karte i priznao da je samo nastavio tamo gdje je stao Milošević sa svojom velikosrpskom politikom, koja isključuje druge i koja je proizvela patnju, krv, žrtve, genocid. Politikom koja nije i neće donijeti ništa dobro", navodi Ogrešević u svom zvaničnom saopćenju.

Dodaje kako upravo tako treba shvatiti i poruke sa jučerašnjeg "svesrpskog sabora" u Beogradu.

"Svaki od 49 usvojenih zaključaka treba pažljivo analizirati u narednom periodu. Čitajući ih, mnogi od nas su osjetili da će imati priliku ponovo da se bore za Bosnu i Hercegovinu. Jer, jučerašnja prijeteća dekoracija jasno nam signalizira da oni idu dalje, da nastavljaju provoditi plan stvaranja 'velike Srbije', a na račun okolnih zemalja, među kojima je nezavisna i suverena Bosna i Hercegovina", ističe Ogrešević.

On dodaje kako se stvara slika da su "jedini" problem Srbiji njenu susjedi, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

"Komandant Vučić' će očito pokušati uskoro da ih rješava. Na svima nama je da budemo spremni, jer ratni doboši jučer su ponovo odjekivali Beogradom", zaključio je Ogrešević u svom zvaničnom saopćenju.