Reakcija
157

OHR i Ambasada SAD-a nakon nacionalističkih incidenata prethodnih dana poslali poruku bh. političarima

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ambasada Sjedinjeni Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Ured Visokog predstavnika reagovali su danas povodom incidenata i nacionalističkih ispada koji su se dogodili proteklih dana u više gradova BiH.
Ambasada SAD-a u BiH smatra da je to što su Bošnjaci u Vlasenici i Potočarima izloženi prijetnjama neprihvatljivo, isto kao i napad na kuću srpske porodice u Mostaru

"SAD najoštrije osuđuju nedavne incidente nasilja i zastrašivanja koji su se dogodili širom Bosne i Hercegovine. Neprihvatljivo je da su bošnjački stanovnici Vlasenice i Potočara bili izloženi prijetnjama i ksenofobičnim uvredama te da je napadnuta kuća srpske porodice u Mostaru. Isto tako, veličanje srpskih ratnih zločinaca u Višegradu i paljenje zastave Republike Srpske u Zenici bile su neodgovorne provokacije koje su povećavale tenzije i služile za podjelu tih zajednica", navodi se u zvaničnom saopćenju američke ambasade.

Stoga, SAD osuđuju sve akte nasilja i netolerancije zbog toga što, kako kažu iz ambasade, one narušavaju društvenu koheziju i na kraju ugrožavaju sigurnost i stabilnost BiH.

"SAD ponavljaju da je odgovornost bh. vlasti na svim nivoima, posebno političkih lidera u zemlji, da promoviraju okruženje koje pogoduje pomirenju. Podržavamo one širom zemlje koji rade na promoviranju pomirenja, kao i na podršci miru i stabilnosti u BiH", zaključuju iz američke ambasade.

Istim povodom, reagovao je i Ured Visokog predstavnika u BiH smatrajući da su spomenuti incidenti uznemirujući i u potpunoj suprotnosti sa napretkom kakav je postignut u prethodnim godinama.

"Ovi zabrinjavajući incidenti su podstaknuti sve izraženijim nacionalističkim diskursom, uključujući i oko neustavnog obilježavanja 9. januara. Ovakvi postupci ne samo da ugrožavaju

sigurnost i dobrobit povratnika nego predstavljaju i ozbiljnu prijetnju investicijama, integraciji u EU i sveukupnom prosperitetu cijele zemlje", poručuju iz OHR-a.

 

Nadalje, oni kažu da entitet RS treba imati svoj dan, ali taj dan se ne može obilježavati tako da se time diskriminiraju neki građani ili se na drugi način izazivaju podjele.

Dodaju i to da se lideri trebaju suzdržati od zapaljive retorike.

"Politički lideri ove zemlje uvijek moraju imati na umu da njihove riječi imaju težinu. Riječi se lako mogu pretvoriti u radnje koje utječu na živote pojedinaca. Stoga se trebaju suzdržati od korištenja retorike kojom se poziva na podjele i od poteza koji mogu izazvati tenzije, te umjesto toga na prvo mjesto staviti dobrobit svih građana", smatra OHR.

 

OHR ponavlja da se Republika Srpska kao potpisnica Aneksa 7 Općeg okvirnog sporazuma za mir obavezala da na svojoj teritoriji osigura političke, ekonomske i socijalne uslove koji omogućavaju harmoničnu reintegraciju povratnika bez opasnosti od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, pogotovo na osnovu etničkog porijekla, vjerske pripadnosti ili političkih uvjerenja.    "Vlasti RS moraju poduzeti sve neophodne korake kako bi se borili protiv svakog oblika nasilja, diskriminacije ili zastrašivanja bilo koje zajednice koja živi u području njihove nadležnosti. OHR poziva sve nadležne organe da poduzmu brze i odlučne mjere kako bi se svim građanima pružila sigurnost i zaštita", jasno poručuju iz OHR-a i za kraj potvrđuju:  

 

"Neki lideri u ovoj zemlji su pokazali suzdržanost i zadržali fokus na ključnim reformama koje su potrebne da bi BiH ovog proljeća zvanično započela pregovore o članstvu sa EU. To je ispravan pristup. Od iznimne je važnosti da svi u BiH pokažu opredijeljenost za demokratiju, ljudska prava i zajednički budući prosperitet u BiH", zaključuju iz Ureda Visokog predstavnika u BiH.