Put u Strazbur
112

OHR o Schmidtovom svjedočenju u slučaju "Kovačević": On je "prijatelj suda", ne zauzima stranu

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratit će se u Evropskom sudu za ljudska prava u slučaju "Slaven Kovačević". Iz OHR-a kažu da će Schmidt pružiti nezavisne i objektivne informacije Evropskom sudu za ljudska prava kada je u pitanju slučaj Slavena Kovačevića.

“Visoki predstavnik će pristati da Evropskom sudu za ljudska prava pruži nezavisne informacije u svojstvu "prijatelja suda" (Amicus Curiae), kako su visoki predstavnici i ranije činili u mnogim drugim predmetima. To je uobičajena praksa", saopćeno je iz OHR-a.

Kako su rekli, visoki predstavnik ne zauzima stranu nego daje svoj doprinos kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma kako bi pružio informacije o dejtonskom okviru.

"Visoki predstavnik je kontinuirano pozivao političare u Bosni i Hercegovini da provedu odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetima poput Sejdić/Finci, Zornić i drugih, te da izmijene ustav kako bi se okončala diskriminacija. U nadležnosti visokog predstavnika je, izmedju ostalog, i briga za održivi razvoj demokratije u BiH", dodaje se u saopćenju.

Podsjećamo, nakon što se pojavila informacija da će pred sudom u Strazburu svjedočiti i visoki predstavnik Christian Schmidt oglasio se Slaven Kovačević kazavši da je "Schmidt radi u interesu HDZ-a".

Kovačević tvrdi da sud nije pozvao Schmidta već da je Schmidt sam, putem britanske advokatske kuće, tražio da se pojavi na sudu.

"Inače veliki pristalica HDZ-a i njihovih politika, koji je kao ministar poljoprivrede Njemačke vjerovatno stekao neko nezamislivo veliko diplomatsko iskustvo. Taj čovjek dezavuiše bh. javnost da je sud njega pozvao da se pojavi u svojstvu prijatelja suda što ne postoji u pravilima suda u Strazburu", istakao je ranije Kovačević.

OHR-u smo poslali upit u kojem smo pitali da li je visoki predstavnik samoinicijativno odlučio govoriti pred sudom ili je pozvan, no do objave ovog teksta odgovor na to pitanje nismo dobili.