Osuđuju njegov postupak
35

Omladinski Film Festival Sarajevo o Moameru Kasumoviću: Gadi nam se, u najmanju ruku

M. G.
Omladinski Film Festival Sarajevo je u septembru 2016. godine prekinuo ugovor o saradnji sa Moamerom Kasumovićem uz prethodni dogovor obje strane, saopćeno je iz direkcije Festivala.
Kako su naveli, Kasumović je tokom 2015. i 2016. godine obavljao posao kretivnog direktora Festivala.

"Od momenta prekida saradnje niti Festival niti predstavnici Festivala nisu imali kontakt sa Moamerom Kasumovićem niti ponovnu potrebu da se uspostavi saradnja". kazali su iz OFF-a.

Dodali su da Omladinski Film Festival Sarajevo kao jedan od najvećih projekata iz kulture i filmskih Festivala u Bosni i Hercegovini i regiji najoštrije osuđuje svaki vid nasilja i zlostavljanja što potvrđuje naša festivalska politika i posvećenost bh. društvu kroz niz projekata i aktivnosti.

"Zgrožava nas činjenica i gadi nam se, u najmanju ruku, da je neko ko je bio dio Festivala koji radi sa mladima spreman na postupke koje je uradio i da nismo to ranije uočili. Za vrijeme rada na OFF-u Kasumović nije imao incidenata, no ako se ustanovi da je imao namjeru ili se pojavi informacija OFF će se staviti na raspolaganje agencijama i tužilaštvu", naglasili su iz OFF-a.

OFF Sarajevo ovim putem insistira da svi emiteri koji trenutno u programu imaju serije, filmove i sadržaje u kojima jeste Moamer Kasumović odmah, bez odlaganja obustave emitiranje istih a nadležne institucije da ponovo otvore istragu te ustanove kako je moguće da se za ovakvo djelo Kasumoviću presudilo sa jednom godinom zatvora.

"Zbog upita medija, ističemo još jednom - Kasumović nema nikakve veze sa Omladinskim Film Festivalom Sarajevo. OFF i dalje nastavlja snažno da se bori protiv svakog vida nasilja, te insistira na hitnoj izmjeni zakona gdje će svaki prestupnik, kao Kasumović biti registrovan i javno objavljen'' - stoji u saopćenju direkcije Festivala.

Podsjećamo, Moamer Kasumović je 2021. godine osuđen na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela bludničenje nad maloljetnikom.

"Na osnovu evidencija Tužilaštva KS informiramo vas da se protiv navedene osobe vodio postupak zbog krivičnog djela bludne radnje koji je pravosnažno okončan pred Općinskim sudom u Sarajevu. Proglašen je krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine", potvrđeno je ranije za Klix.ba iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.