Nova dnevna bolnica
653

Onkološki pacijenti u Tuzli dobili humane uslove liječenja

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Mediji, nevladion sektor, bh. influenseri društveno odgovorne kompanije nedavno su se našle u jednoj od najvećih humanitarnih akcija u našoj zemlji, kroz koju su onkološki pacijenti u Tuzli dobili nove uslove za liječenje malignih oboljenja.

Krunu cijele priče danas je predstavljalo otvorenje potpuno uređene nove dnevne bolnice pri Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Naime, onkološki pacijenti iz Tuzlanskog kantona i okolne regije donedavno su svoje liječenje najtežih malignih oboljenja obavljali u skoro pa potpuno nehumanim uslovima pri Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Teško stanje prepoznala je prije svega grupa bh. influensera, kao i nevladin sektor uz društveno odgovorne kompanije. Za veoma kratko vrijeme značajna novčana sredstva prikupili su influenseri, a svoju pomoć u novcu ili kroz izvođenje radova dale su društveno odgovorne kompanije.

Nekoliko mjeseci kasnije potpuno je rekonstruisana dnevna bolnica i poliklinički dio Klinike za onkologiju i radioterapiju i Klinike za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze.

"Ovo je ostvarenje snova snih pacijenata koji su boravili u prijašnjim uslovima dnevne bolnice. Ovaj dan će ostati utkan u svaku priču o ozdravljenju koja će se ovdje odvijati svakodnevno. Kapaciteti dnevne bolnice iznose 20 kreveta, koje ćemo moći staviti u dnevnu upotrebu, a usluge se odnose na pružanje specifičnog onkološkog tretmana kroz hemoterapiju, imunoterapiju, biološku terapiju te hormonoterapiju", kazala je načelnica Klinike za onkologiju i radioterapiju pri UKC-u Tuzla Šefika Umihanić.

Uz 20 kreveta na raspolaganju su i drugi dodatni smještajni kapaciteti te se broj pacijenata za opsluživanje u datom trenutku podiže na njih 30.

Vrijednost cjelokupnog projekta je nešto više od milion i po KM, a kako je pojašnjeno tokom svečanog otvaranja, donacije su prikupljanje posredstvom Fondacije Tuzlanske zajednice, dok je građevinska firma Deling invest, u konačnici izvojila i najviše novca za rekonstrukciju objekta.

"Ovo je pedesetogodišnji projekat jer je urađen najsavremeniji objekat u korist poboljšanja usluge pacijentima s najtežim malignim bolestima. Obezbjeđeni su i ljudski resursi u puno većem kapacitetu nego je to bio slučaj prije, kako bi nova organizacija mogla zadovoljiti sve potrebe bolesnika", kazao je pomoćnik direktora za sestrinstvo u UKC-u Tuzla Šefik Husić.

Iz Udruženja žena oboljenih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Nismo same" ovaj projekat smatraju od velikog značaja, ukazujući na katastrofalne uslove liječenja u proteklom periodu.

"Ranije je bilo toliko katastrofalno, od toaleta koji je bio zajednički, bez šteke na vratima do prostora koji je bio ispunjen pratiocima koji su dolazili sa pacijentima. Veoma smo zahvalne onkolozima i medicinskom osoblju koje je i u takvim uslovima bilo veoma ljubazno. Sada smo dobile nešto predivno. Daj Bože da bude što manje pacijenata, ali ako treba sada imamo vrhunske uslove za liječeje onkoloških pacijenata", istakla je članica navedenog udruženja Murisa Bričić.

I pored ovog veoma značajnog projekta, onkološki pacijenti u tuzlanskom UKC-u ostaju u problemu jer aparat za radioterapiju još uvijek nije nabavljen.

Zbog toga određeni broj njih iz dana u dan ima sve manje šanse za preživljavanje. Ranija tri tendera za nabavku linearnog akceleratora su oborena, a cijeli slučaj ispituje Tužilaštvo TK.