Nakon današnjeg protesta
35

Općina Centar odgovorila radnicima agencije Poslovnost: Mi nismo nadležni

B. R.
Nedžad Ajnadžić (Foto: E. H./Klix.ba)
Nedžad Ajnadžić (Foto: E. H./Klix.ba)
Iz Općine Centar Sarajevo su poručili da nisu nadležni za rješavanje spora zbog kojeg su danas protestovali radnici agencije Poslovnost.
"Inspektoratu Općine Centar prijavljeno je da je u ulici Kotromanićeva 48 došlo do onemogućavanja pristupa radnicima firme čije se sjedište nalazi na ovom lokalitetu. Istog dana komunalni inspektor je izašao na teren i konstatovao da je riječ o postavljanju prepreka na privatnoj parceli, a ne javnoj površini", saopćili su iz Općine Centar.

Kako su naveli, s obzirom da je u pomenutom slučaju riječ o imovinsko-pravnom sporu dva privatna pravna lica za rješavanje takve vrste spora je nadležan sud.

"Općinski načelnik Nedžad Ajnadžić je upoznat sa situacijom i ovom prilikom je izrazio uvjerenje da će komšijski odnosi, a u interesu uposlenika obje firme, biti riješeni na obostrano zadovoljstvo putem dogovora ili u krajnjem slučaju suda", istaknuto je.

Ajnadžić, kako je saopćeno, žali zbog situacije u kojoj su se našli uposleni obje firme te je uvjeren da će nadležni na zadovoljstvo uposlenih u oba pravna lica u što kraćem roku riješiti nastale probleme.

"Međutim, Inspektorat Općine Centar nije nadležan u ovom slučaju, te se ne može uključivati u njegovo rješavanje", saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

Podsjećamo, radnici agencije Poslovnost su danas protestovali ispred zgrade Općine Centar i Vlade Kantona Sarajevo poručivši da je načelnik trebao zabraniti postavljanje fizički barijera - betonskih elemenata teških nekoliko tona na ulazu u krug gdje se nalazi sjedište firme. Tvrde da je barijere postavila kompanija Brend. Zbog toga su bili primorani da u svoje prostorije merdevinama iz korita rijeke Miljacke ulaze i izlaze kroz prozor. Osim agencije Poslovnost, svoje prostorije u objektu ima još desetak kompanija.