Tranša od 70 miliona eura
114

Opozicija kritikovala državnu vlast: Samo smo mi u regionu ostali bez novca iz EU

S. M.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Nakon što je EU Delegacija objavila da Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu tranšu od 70 miliona eura iz projekta EU "Plan rasta za Zapadni Balkan" oglasili su se predstavnici opozicionih stranaka.

DF je u saopćenju nakon sjednice predsjedništva stranke poručio da je Trojka lagala kako je usvajanje budžeta BiH uslov za EU sredstva iz Plana rasta.

"Skandalozan je potez državne vlasti, odnosno slanje nepotpunog Reformskog programa u Brisel, čime država gubi novac iz Plana rasta EU za Zapadni Balkan. Naivne su bile izjave predstavnika Trojke kako su Dodik i Čović spremni sarađivati i kako će se Trojka izviniti i povući ako se pokaže da su u krivu sa ovom tvrdnjom", ističu u DF-u.

Smatraju da je neodgovorno budžet slati u hitnu procedure u julu mjesecu za tekuću budžetsku godinu.

"Vlast je brutalno ovdje prekršila Zakon o finansiranju institucija BiH. Posebno je skandalozno glasanje predstavnika Trojke za strukturu Budžeta u kojem se povećavaju sredstva za ministra sigurnosti koji prepričava javno viceve o žrtvama genocida u Srebrenici", navodi se.

U slično tonu SDA je saopćila da je zbog nesposobnosti vladajuće koalicije BiH jedina država u regionu koja je ostala bez prve tranše od 70 miliona eura iz projekta Eu "Plan rasta za Zapadni Balkan", navodi se u saopćenju SDA.

Dodali su da se vladajuća koalicija umjesto usaglašavanja Reformskog programa, koji bi građanima BiH osigurao milijardu eura podrške EU, usaglasila jedino da iz budžeta osigura 100 miliona KM za kupovinu zgrade kuma Milorada Dodika i da poveća budžetske stavke za institucije kojima rukovode kadrovi SNSD-a.

"Tako su se već na prvom koraku raspršila lažna obećanja vlasti o milijardama eura iz Evropske unije nakon odluke o otvaranju pregovora, kojima su se pokušavale kompenzirati posljedice katastrofalnih ustupaka koje su stranke Trojke dale koalicionim partnerima", smatraju u SDA.

Smatraju da su ti ustupci donijeli trajne disbalanse na štetu probosanskih snaga u strukturi državnih institucija na državnom i entitetskom nivou,

"Rezultat servilnih politika Trojke je već sasvim jasan – ekonomija Bosne i Hercegovine usporava, Federacija BiH sustiže u zaduživanju prezaduženi entitet RS, politička i sigurnosna kriza je najteža od završetka rata i svakim danom se produbljuje", zaključuje se u saopćenju SDA.