Izjava za Klix.ba
69

OSCE o nastavnom programu u RS-u: Zloupotreba podučavanja historije produbljuje podjele

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Iz misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini su na upit portala Klix.ba o novom nastavnom planu i programu za deveti razred osnovne škole u RS-u kazali jednostrani razvoj i uvođenje nacionalističkih narativa o sukobu iz 1990-ih godina ugrožava ključne reforme podučavanja historije.
"Kao što je navedeno u izvještaju iz 2023. godine pod nazivom Podučavanje historije o periodu od 1992. do 1995. godine u Bosni i Hercegovini: izgradnja povjerenja ili produbljivanje podjela?, jednostrani razvoj i uvođenje nacionalističkih narativa o sukobu iz 1990-ih godina ugrožava ključne reforme podučavanja historije", navode iz OSCE-a.

Upozoravaju da time što promovišu pristrasne prikaze sukoba, naročito u vezi sa herojima i žrtvama, političari i obrazovne vlasti širom BiH nastavljaju da podrivaju podučavanje istorije, koje je od suštinskog značaja za društvenu koheziju i razumijevanje.

"Ovakva zloupotreba podučavanja historije podstiče lojalnost samo sopstvenom narodu i produbljuje podjele, istovremeno prikrivajući složene korijene nasilja i predstavljajući prepreku pozivanju na odgovornost za ratno nasilje. Kako bi se ovo teško naslijeđe razmatralo kritički, obrazovne vlasti i historičari u BiH moraju da sarađuju i otvoreno razgovaraju o ulozi i svrsi podučavanja historije", navode iz OSCE-a

Ističu da u tom cilju, politički lideri treba da promovišu i da omoguće obrazovnim vlastima otvaranje iskrenog dijaloga kao prvog koraka u uspostavljanju zajedničkih i ispravnih pristupa podučavanju osjetljive istorije sukoba između 1992. godine i 1995. godine.

"To će pokazati da oni na prvo mjesto stavljaju učenička dostignuća a ne politički narativ podjele i pojedinačne ambicije", zaključili su iz OSCE-a.

Od ove školske godine u RS-u je za devete razrede osnovne škole za nastavu historije na snazi nastavni plan i program koji ignoriše žrtve svih naroda osim srpskog, ali i ulogu međunarodnih sudova te nudi jednostranu sliku.