Kritike za RS
47

OSCE objavio analizu lokalnih izbora u BiH: Klix.ba istaknut kao pozitivan primjer među medijima

N. Ž.
OSCE objavio analizu Lokalnih izbora u BiH (Foto: Klix.ba)
OSCE objavio analizu Lokalnih izbora u BiH (Foto: Klix.ba)
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je objavila izvještaj o proteklim lokalnim izborima u našoj zemlji, a poseban osvrt imali su na izvještavanje o kandidatima i kandidatkinjama u medijima.

Na samom početku dijela izvještaja o medijima, iz OSCE-a kritikuju pristup javnog servisa u Republici Srpskoj, RTRS-a.

"Ograničeno izvještavanje o izbornoj kampanji u glavnim nacionalnim medijima i neuspjeh medijskog regulatora da se bavi evidentnom pristrasnošću javnog emitera Republike Srpske RTRS, u kombinaciji sa povećanom ranjivošću medija na politički pritisak i podjelom medija po etničkim linijama, dali su biračima samo djelimične informacije o glavnim kandidatima, čime su ograničili njihovu mogućnost da donesu informisan izbor", kažu iz OSCE-a.

Naveli su važnost online medija i društvenih mreža, s posebnim fokusom na Facebooku. Isto tako, kažu i da brojni mediji imaju "značajan politički utjecaj", te da trenutni zakonski okvir "ne osigurava dovoljnu transparentnost vlasništva nad medijima."

Posebnu kritiku dobile su vlasti u Republici Srpskoj, zbog odluke da re-kriminalizuju klevetu.

"Sagovornici ODIHR IPM, kao i brojni izvještaji, istakli su povećani pritisak na medije i novinare, posebno kroz verbalne napade i prijetnje, korištenje tužbi za klevetu od strane političara s ciljem ušutkavanja medija, kao i tešku finansijsku situaciju javnih televizijskih kuća, posebno na državnom nivou", stoji u izvještaju.

Istaknuta je uloga, između ostalih, portala Klix.ba u organizovanju debata, što nisu radili javni emiteri tokom predizborne kampanje.

"Javni emiteri odlučili su da ne emituju debate, uglavnom zbog decentralizovane prirode izbora i velikog broja izbornih subjekata. Najpopularniji online portal Klix.ba, kao i oko 25 lokalnih medija, isključivo iz Federacije, organizovali su niz debata, uglavnom sa kandidatima za načelnike", saopštili su iz OSCE-a.

Iz OSCE-a su ocijenili i rad online i štampanih medija, a pozitivnu ocjenu dobio je i portal Klix.ba.

"Štampani i online mediji koje je pratila ODIHR IPM pružili su raznovrsnije izvještavanje o kampanji, naročito Klix.ba i Radiosarajevo.ba. Međutim, neke medijske kuće su također pokazivali stranačku uređivačku politiku", kažu u izvještaju OSCE-a.

U kontekstu regulacije online medija, OSCE je kritikovao rad Vijeća za štampu i online medije, odnosno odluku da se o prigovorima raspravlja nakon što se izbori okončaju.

"Prema zakonu, prigovori povezani sa štampanim i online medijima spadaju pod odgovornosti Vijeća za štampu i online medije, koje je kao samoregulatorno tijelo ovisno o vlastitim resursima i kapacitetima. U toku trajanja kampanje, zaprimilo je oko 25 prigovora. Međutim, Vijeće je odlučilo da iste razmatra nakon izbora, što je dodatno umanjilo bilo kakav određeni efekat neobavezujućih odluka Vijeća", stoji u izvještaju.

Cijeli izvještaj OSCE-a možete pronaći ovdje.