Zajednički prijedlog
114

Osmorka i HDZ predlažu zaključak na hitno iznalaženje rješenja za formiranje vlasti

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Stranke parlamentarne većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputile su u proceduru zaključak kojim traže hitno iznalaženje rješenja za formiranje Vlade FBiH.
Sjednica Predstavničkog doma FBiH koja je u toku, započela je tako što su zastupnici odbili na dnevni red staviti prijedlog DF-a o izmjenama Ustava FBiH u kojima se predlagalo da Vladu FBiH imenuje predsjednik i jedan potpredsjednik.

U međuvremenu, HDZ, Trojka, NES, Stranka za BiH, PDA i Bosanskohercegovačka inicijativa - Kasumović Fuad uputili su u proceduru odluku u kojoj traže od parlamenta da usvoji sljedeće zaključke.

"Predstavnički dom Parlamenta FBiH konstatuje da u ustavnom roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva dopredsjednika FBiH, nije u potpunosti završen proces imenovanja Vlade FBiH kako to nalažu odredbe Ustava, odnosno nije data saglasnost na Odluko o imenovanju Vlade Federacije BiH kako nalažu rokovi propisani Ustavom", navodi se.

Druga tačka zaključka odnosi se na rezultate izbora i napore međunarodne zajednice nakon 2. oktobra 2022.

"Uvažavajući činjenicu da sadašnja Vlada FBiH godinama radi u tehničkom mandatu i nije u mogućnosti predvoditi reformske procese, Predstavnički dom Federacije BiH je opredijeljen da se što prije formira nova Vlada i poziva sve učesnike u ovom procesu da se hitno iznađe rješenje za ovo pitanje kako bi se ispoštovala ustavnost i zakonitost rada izvršne vlasti u FBiH", zaključuje se.