Poruka Trojki
548

Oštra kritika opozicije Vladi FBiH: Za razliku od njih nismo pripremili tortu jer nemaju šta slaviti

B. R.
Haris Zahiragić, potpredsjednik SDA (Foto: I. Š./Klix.ba)
Haris Zahiragić, potpredsjednik SDA (Foto: I. Š./Klix.ba)
Opoziciona SDA je oštro kritikovala rad vlasti povodom godinu dana mandata aktuelnog saziva Vlada Federacije Bosne i Hercegovine. Tom prilikom su imali i poruku za vlast.
Javnosti su se obratili potpredsjednici SDA Edin Ramić i Haris Zahiragić. Ramić je iznio više primjedbi na rad Vlade FBiH. Posebno se osvrnuo na ekonomsku situaciju u FBiH, tvrdeći da je javna potrošnja povećana za 2,6 posto u odnosu na prošlu godinu, da je smanjen rejting vrijednosnih papira te da se zadužuje za pokriće budžetske potrošnje.

Govoreći o zaduženjima, Ramić je naglasio da je ono veće za 840 miliona KM. Smatra da je indikativno to što entitetska vlada i Vlada Kantona Sarajevo projiciraju kreditna zaduženja na 2027. te da time žele da se buduće vlade bave zaduženjima.

"Prvi put imamo budžetski deficit i već smo u situaciji da slušamo o problemima u radu Fonda solidarnosti FBiH. Uporedljivo je stanje s dvije vlade koje je vodio Fadil Novalić (SDA). Novalićeva vlada je ostavila stabilna preduzeća, a nakon godinu dana ta preduzeća su u problemima", konstatovao je.

Napomenuo je da je izgledno poskupljenje električne energije u FBiH te je najavio da će SDA pred Ustavnim Sudom Bosne i Hercegovine tražiti zaštitu državne imovine, kako od Vlade Republike Srpske, tako i od Vlade FBiH. Mišljenja je i da, kako je izjavio, ključni međunarodni sponzori vlade već postavljaju linije ovoj vlasti.

Haris Zahiragić se "izvinio što za razliku premijera FBiH Nermina Nikšića (SDP) i ministra unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka (Snaga naroda)" nisu pripremili tortu povodom godinu dana rada Vlade FBiH. Poručio je da ne postoji razlog za slavlje. Naglasio je da su u SDA napravili hronologiju toga šta je "izdala Trojka (SDP, NiP, NS).

"Stalno su pitali šta su izdali. Napravili smo siže njihovih izdaja i napravili smo popis izdaja po datumima. Riječ je o materijalu na 14 stranica gusto pisanog teksta. Na svakoj stavki je dovoljno da izgube povjerenje građana", rekao je.

Zahiragić je posebno kritički govorio o predsjedniku NiP-a Elmedinu Konakoviću. Za njega je istakao da je od "dobrog dečka", kako ga je nazvala hrvatska europarlamentarka Željana Zovko (HDZ), došao do "Crne kravate", aludirajući na nedavnu policijsku akciju protiv više teških krivičnih djela.