Sarajevo
356

Oštre poruke Schmidtu sa protesta ispred OHR-a: "Pokušava zaštititi sistem koji je nastao na genocidu"

B. R.
Slaven Kovačević, apelant pred Sudom u Strazburu
Slaven Kovačević, apelant pred Sudom u Strazburu (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik Asocijacije intelektualaca Krug 99 Adil Kulenović i apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Slaven Kovačević obratili su se danas na protestima ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Proteste je organizirala spomenuta asocijacija kao izraz nezadovoljstva namjerom visokog predstavnika Christiana Schmidta da se pred Evropskim sudom za ljudska prava obrati povodom presude u predmetu "Kovačević".

"Uvjereni smo da Christian Schmidt i oni koji ga podržavaju predstavljaju sunovrat evropske civilizacije na bosanskom primjeru i definitivno urušavaju ugled cijele međunarodne zajednice. Tražimo imenovanje novog visokog predstavnika koji će raditi na implementaciji svih presuda Evropskog suda i preporuka Venecijanske komisije za demokratsku transformaciju Bosne i Hercegovine. Od Dejtona do Brisela - tu smo odlučni", poručio je Kulenović.

Kovačević je izjavio da ovo nije samo njegova borba za Bosnu i Hercegovinu, već da je on, kako je rekao, eksponent građana, koji se bori za demokratsku i modernu Bosnu i Hercegovinu.

"Kada vidim vas ovdje, dobijem dodatnu snagu da izdržim. Neka pucaju koliko hoće, nije me strah, niko me ne može uplašiti. Sa svojom apelacijom nikom ne mislim zlo. Postoje dvije vizije Bosne i Hercegovine. Jedna u kojoj su građani svi jednaki i u toj viziji ima mjesta za sve. Postoji njihova vizija, čiji je jedan od eksponenata Schmidt, visoki predstavnik", kazao je Kovačević.

Smatra da je Schmidt neko ko hoće da od Bosne i Hercegovine napravi državu u kojoj nema mjesta za sve.

"Dozvolite da kažem ono što je važno - ovo je prvi i jedini visoki predstavnik koji je uradio tri nevjerovatne stvari. On je imao više protesta ispred OHR-a. Druga stvar, pokazao je izuzetnu pristrasnost. Pokušava zaštititi sistem koji je nastao na genocidu i udruženom zločinačkom poduhvatu i zbog toga hoće da ide u Strazbur. Treća stvar, a za to treba imati vrlo visok stepen talenta, uspio je srozati ugled međunarodne zajednice na tako nizak nivo da se taj ugled neće moći vratiti", ocijenio je Kovačević.

Poručio je da će ići do kraja i da neće odustajati zbog građana, zaključivši da "ćemo pobijediti".