Sjednica otkazana
48

Otac zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva bio na listi za dodjelu stana pa odustao

I. Sa.
Foto: Grad / Srđan Simonović
Foto: Grad / Srđan Simonović
Svetomir Simonović, otac Srđana Simonovića koji je zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva, bio je na spisku pripadnika boračke populacije koji nemaju riješeno stambeno pitanje te je komisija danas trebala glasati o tome da mu se dodijeli stan.

Simonović je ujedno i vijećnik u Općinskog vijeću Stari Grad.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, Komisija za stanove kojima raspolaže Općina Stari Grad trebala je zasjedati danas u 14 sati.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kontaktirali smo i Srđana Simonovića koji nam je potvrdio kako je njegov otac pokretač otpora i demobilisani borac Armije RBiH.

"On ima potpuno zakonsko pravo da preda zahtjev za slobodan stan koji Općina daje preko svojih programa za demobilisane borce. Svoj zahtjev je predao prije više od dvije godine za neki slobodan stan, ako ima da se dodijeli. Vjerujem da to neće biti sada na dnevnom redu jer sam detaljno pregledao, nema te tačke dnevnog reda", naveo je Simonović.

Naveo je kako je njegov otac imao svu potrebnu dokumentaciju kako bi dokazao da je demobilisani borac te da je u Armiji RBiH proveo cijeli rok, od prvog do zadnjeg dana.

"Nisam kriv jer je moj otac, on ima zakonska prava koja ne umanjuju njegova od drugih demobilisanih boraca", rekao je Simonović.

Pojasnio je i kako je predao molbu Općini da mu se dodjeli stan, ako bude bilo prilike, uzimajući u obzir da je "proveo ratni vijek u Armiji RBiH, cijeli život živi na području općine Stari Grad te do sada nije stekao nijednu svoju nekretninu".

Međutim, jučer je članovima ove komisije stigla obavijest da je otkazana ova sjednica jer "nisu okončane sve aktivnosti vezane za raspisivanje postupka javne nabavke za sanaciju stambenih jedinica koje se dodjeljuju", dok nova nije zakazana.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Iz Općine Stari Grad je za Klix.ba rečeno kako Vlada KS i Općina Stari Grad Sarajevo zajednički realizuju projekat sanacije nekoliko stambenih jedinica koje će biti dodijeljene boračkoj populaciji. Ministarstvo za boračka pitanja KS i Općina Stari Grad će u ovu svrhu izdvojiti 400.000 KM.

"Stanovi su namijenjeni pripadnicima boračke populacije koji nemaju riješeno stambeno pitanje, a podnijeli su ranije zahtjev za dodjelu stana u zakup te su na listi čekanja zbog nedostatka stanova ili su trenutno u takvoj stambenoj jedinici koja je neuslovna. Stanovi će biti dodijeljeni tek nakon okončanja radova u stanovima za šta tek treba da se raspiše javni poziv za izbor izvođača. Zbog toga, službe i komisija su otkazale sjednicu jer dokumentacija i projekat nisu potpuni bez izvođenja radova, a liste dobitnika stanova će odrediti komisija po pravilima Općinskog vijeća", navodi se u odgovoru.

Kada je riječ o Simonoviću, iz Općine Stari Grad su nam rekli kako je pripadnik boračke populacije i pokretač otpora koji se dugo nalazi na listi čekanja jer nema adekvatnih stanova.

Ipak, obavijestio je Općinu da odustaje od zahtjeva te da ne želi biti dio ovog programa jer je njegov sin postao dopredsjedavajući Gradskog vijeća.