Koga će izabrati?
24

Ovako je Nezavisni odbor bodovao tri prvoplasirana kandidata za direktora SIPA-e

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prije nekoliko dana su obavili intervjue sa sedam kandidata koji su se prijavili na konkurs za direktora SIPA-e.

Tri prvorangirana kandidata nakon intervjua su bili aktuelni direktor SIPA-e Darko Ćulum, Ljubiša Pandurević, trenutni načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA-e u Banjoj Luci i Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj.

Ćulum je od Nezavisnog odbora dobio 68 bodova, Pandurević 67, a Radinković 65. Uprkos ovom bodovanju, ime kandidata Vijeću ministara BiH na glasanje predlaže ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, a on će prema našim saznanjima predložiti tek trećeplasiranog Radinkovića.

Nenad Nešić te struja SNSD-a iz Doboja okupljena oko Sanje Vulić i Obrena Petrovića favorizira Radinkovića, dok je Ćulum kandidat koji ima podršku SNSD-ove struje iz Parlamenta BiH okupljene oko Nebojše Radmanovića. I upravo se u tim političkim odnosima lome koplja

Sada je na koalicionim partnerima SNSD-a iz Vijeća ministara da prelome, d ali će dati podršku prijedlogu Nenada Nešića ili će to odbiti.