Izbori 6. oktobra
108

Ovo je lista kandidatkinja za gradonačelnice i načelnice na lokalnim izborima u oktobru

I. Sa.
Foto: Klix.ba/ Mreža X (Raguž, Karić, Ružičić)
Foto: Klix.ba/ Mreža X (Raguž, Karić, Ružičić)
Prisustvo političarki tokom (pred)izbornih mjeseci u Bosni i Hercegovini je uvijek nisko, a tome svjedoče i izborne liste na kojima ni polovina kandidatkinja nisu žene.

Slično je tako i ove godine kada je Centralna izborna komisija BiH objavila preliminarne izborne liste za predstojeće lokalne, oktobarske izbore, posebno kada je riječ o mjestima načelnika/ce i gradonačelnika/ce.

U jednom od izvještaja, UNDP navodi da je ovakva situacija u našoj zemlji posljedica tehnika rodne dominacije koju primjenjuju političke stranačke elite.

Na izborima prije četiri godine, od 425 kandidata za načelnike/ce i gradonačelnike/ce, svega je 29 žena u odnosu na 396 muškaraca.

U nastavku smo izdvojili kandidatkinje koje će pokušati dobiti dovoljan broj glasova na izborima 6. oktobra kako bi došle na funkciju načelnice ili gradonačelnice.

Prijedor, Petrovac, Banja Luka

U utrku za načelnicu Velike Kladuše ušla je Delila Šahinović kao nezavisna kandidatkinja. Ona je dugogodišnja aktiviskinja te tek stupa na političku scenu.

Dogovor opozicije u Prijedoru jeste da ih za funkciju gradonačelnice predstavlja doktorica Maja Dragojević Stojić iz SDS-a. Do sada je bila poznata u politici kao narodna poslanica u RS-u.

Za načelnicu Općine Donji Žabar se kandidovala Nataša Kušlaković ispred SDS-a, dok je SNSD-ova kandidatkinja za načelnicu Bosanskog Petrovca Bobana Velaga Lipić.

Branka Branković kao nezavisna kandidatkinja za načelnicu će se boriti da dobije glasove građana Općine Petrovac.

Jelena Trivić je već poznato ime na političkoj sceni u RS-u te se kao predsjednica Narodnog fronta kandidovala za gradonačelnicu Banja Luke.

Foto: Facebook/ Jelena Trivić
Foto: Facebook/ Jelena Trivić

Doboj Istok bi mogao dobiti i načelnicu jer je SDP kandidovao dosadašnju općinsku vijećnicu Emiru Karić, a ista stranka je kandidovala i Jasminku Begić za načelnicu Općine Doboj Jug koja je također već duži period politički aktivna.

Foto: Arhiv/ Jasminka Begić
Foto: Arhiv/ Jasminka Begić

Nihada Okanović je imenovana ispred stranke Naprijed za gradonačelnicu Gračanice, a poznata je po svom humanitarnom radu.

Dajana Čolić, zastupnica u Parlamentu Federacije BiH je kandidatkinja DF-a za gradonačelnicu Lukavca, a bila je ministrica zdravstva TK.

Republička stranka Srpske je odlučila da će Gorica Rikić biti kandidatkinja za načelnicu Opštine Ugljevik, a SNSD-ova Dušica Runić će se ponovo boriti za glasove u Drvaru na mjestu načelnice.

Načelnica Opštine Istočni Drvar Milka Ivanković će ponovo biti kandidatkinja za istu poziciju.

Jezero, Kakanj, Fojnica

Kandidatkinja HDZ-a za načelnicu Općine Jajce će biti Božana Bilandžija koja je trenutno na vodećoj poziciji JU "Vodovod i kanalizacija". Do sada nije bila aktivni dio političke zajednice.

Snežana Ružičić će probati dobiti glasove, po treći put, za načelnicu opštine Jezero na predstojećim lokalnim izborima. SNSD-ova članica je poznata po javnom pružanju podrške Miloradu Dodiku i Vladimiru Putinu, ali i jer je u vrijeme dok je bila načelnica, NASA krater na Marsu nazvan po ovoj maloj općini.

Erna Merdić-Smailhodžić će predstavljati SDA u utrci za gradonačelnicu Zavidovića dok je trenutno na funkciji predsjedavajuće Gradskog vijeća, a nezavisna kandidatkinja za načelnicu Općine Bosansko Grahovo je Smiljka Radlović.

Predstavnica Naše stranke Behija Kulović iza sebe ima političko iskustvo u skupštinskim klupama, a pokušat će dobiti glasove kako bi postala načelnica Kaknja, a sa istim iskustvom se na izbore za načelnicu Bugojna prijavila i HDZ-ova članica Lucija Pavlović.

Foto: Naša stranka/ Behija Kulović
Foto: Naša stranka/ Behija Kulović

Ivana Smoljo će također HDZ predstavljati kao kandidakinja za načelnicu Općine Busovača, a njena stranačka kolegica Mirjana Golub će se pokušati izboriti za funkciju načelnice Fojnice.

Trenutna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić će predstavljati stranke SDP BIH - NIP - NS na oktobarskim izborima za načelnicu sarajevske općine Novo Sarajevo.

Foto: Klix.ba/ Benjamina Karić
Foto: Klix.ba/ Benjamina Karić

Željka Ikonić se ispred SDS-a kandidovala za načelnicu Rogatice, dok je Lejla Karović-Kersting kandidatkinja za gradonačelnicu Goražda.

Novo Goražde bi moglo dobiti načelnicu - jer se Jovana Kovačević, inače članica SDS-a, kandidovala za predstojeće oktobarske izbore na tu poziciju, dok će njena protivnica biti Mila Petković koja je prije četiri godine osvojila mandat upravo na ovoj poziciji.

Iva Raguž kandidatkinja je HDZ Bosne i Hercegovine za gradonačelnicu Čapljine, a ujedno je zastupnica u Skupštini HNK i zastupnica u Domu naroda Parlamentarne skupštine FBiH.

Foto: Društvene mreže/ Iva Raguž
Foto: Društvene mreže/ Iva Raguž

Također HDZ-ova kandidatkinja će biti Daliborka Matošević za načelnicu Usore.

Opštinski odbor SDS Milića kandidovao je Sanju Đurić za načelnicu Milića na narednim lokalnim izborima.