Najviše iz SNSD-a
35

Ovo su žene koje su izabrane na mjesta gradonačelnica i načelnica tokom oktobarskih izbora

I. Sa.
Foto: Facebook/ Raguž, Merdić-Smailhodžić, Runić, Ružičić
Raguž, Merdić-Smailhodžić, Runić, Ružičić (Foto: Facebook)
Učešće žena na izborima i dalje nije dovoljno zastupljeno kada je riječ o bh. političkoj sceni, a dokaz za to su i održani oktobarski izbori prije nekoliko dana.

Razloga je, naravno, više: od onih patrijarhalnih do nedostatka podrške i neadekvatne zastupljenosti unutar političkih stranaka.

Tako je ovim lokalnim izborima bilo tek 29 kandidatkinja za pozicije gradonačelnica i načelnica, dok ih je tek sedam dobilo povjerenje građana na mjesto načelnica ili gradonačelnica u naredne četiri godine.

Dosadašnja gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) je osvojila prvi mandat na mjestu načelnice Općine Novo Sarajevo. Ona je doktor pravnih nauka i prvi poslijeratni doktor klasičnog rimskog prava.

Radila je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku, u svojstvu docenta na katedri za Historiju države i prava.

Erna Merdić-Smailhodžić (SDA) je izabrana za gradonačelnicu Grada Zavidovići te je bila jedna od najmlađih kandidatkinja ove stranke za izbore.

Erna Merdić-Smailhodžić (Foto: SDA)
Erna Merdić-Smailhodžić (Foto: SDA)

Inače je menadžerica te iza sebe ima bogato političko iskustvo jer je bila zastupnica u Skupštini ZDK i predsjedavajuća Gradskog vijeća Zavidovića.

Smiljka Radlović (nezavisna kandidatkinja) je nova načelnica Bosanskog Grahova i pobijedila je SNSD-ovog Petra Malinovića. Iza nje je, kako navodi, radno iskustvo kod međunarodnih organizacija, a bila je i direktorica i profesorica te dio Poreske uprave FBiH.

Smiljka Radlović (Foto: Facebook)
Smiljka Radlović (Foto: Facebook)

Iva Raguž (HDZ) je nova načelnica Općine Čapljina, a iza sebe ima iskustvo u nekoliko firmi gdje je radila i kao direktorica. Bila je u skupštinskim klupama, a kasnije i zastupnica u Domu narodu FBiH.

Iva Raguž (Foto: Facebook)
Iva Raguž (Foto: Facebook)

Milka Ivanković (SNSD) je pobijedila sa jednim glasom više za načelnicu Opštine Istočni Drvar. Ranije je također obavljala ovu funkciju i za sebe navodi da "nepokolebljivo" slijedi politiku Milorada Dodika.

Milka Ivanković (Foto: RTRS)
Milka Ivanković (Foto: RTRS)

Njena stranačka kolegica Snežana Ružičić (SNSD) je ponovo izabrana za načelnicu Opštine Jezero što će joj biti treći mandat na ovoj poziciji. Poznata je po konstantnoj podršci Dodiku i Vladimiru Putinu, ali i jer je u vrijeme dok je bila načelnica, NASA krater na Marsu nazvan po ovoj maloj općini.

Snežana Ružičić (Foto: Facebook)
Snežana Ružičić (Foto: Facebook)

Mila Petković (SNSD) je staro-nova načelnica Novog Goražda, a u njenoj biografiji se navodi da je diplimirani ekonomista te da će u novom mandatu raditi na poboljšanju infrastrukture, jačanju podrške lokalnim preduzetnicima i unapređenju uslova za život.