Inspirativna priča
73

Palestinac iz Gaze pomaže unesrećenima nakon poplava u BiH, dostavlja im hranu i potrepštine

N. V.
Khalid sa volonterima (Foto: Bahrudin Bandić)
Brojna domaćinstva su u teškom stanju nakon što su katastrofalne poplave pogodile Bosnu i Hercegovinu i odnijele najmanje 23 života na području Jablanice, Konjica i Fojnice. Spasilačke službe su danima konstantno na terenu, a sa njima i Palestinac Khalid iz Gaze, koji pomaže unesrećenima.

U decembru prošle godine je iz Gaze u BiH prvo evakuisano Khalidovo dvoje djece, zatim je dolazak u BiH odobren njegovoj supruzi i još dvoje djece, među kojima je bila beba s nepunih godinu dana. Prije dva mjeseca je i on evakuisan.

Njegova priča je teška s obzirom na to da je osam mjeseci bio bez ičega, kuća u Gazi mu je srušena odmah na početku rata, zbog čega je u periodu do evakuacije doslovno preživljavao.

U evakuaciji njega i cijele porodice mu je pomogao kuvajtski investitor Hamad Alajmi, koji mu je u BiH osigurao smještaj, a u čije ime se i nalazi u Jablanici i Konjicu. On naime svakodnevno šalje hranu, vodu i druge potrepštine u poplavljena područja.

Bahrudin Bandić iz GSS Stanice Konjic, koji predvodi ove akcije dostavljanja pomoći na području Konjica i Jablanice, kazao je za Klix.ba da Khalid nesebično pomaže u dostavljanju potrepština stanovnicima koji su evakuisani iz svojih kuća i na druge načine pogođeni poplavama i klizištima.

Prepričava nam također da je Khalid u nekoliko navrata bio prilično emotivan, s obzirom da su ga razorene kuće podsjetile na njegovu zemlju.