Nakon izjave Krišto
62

Palestinska zajednica o mogućem premještanju Ambasade BiH u Jerusalem: Odbacite tu ideju

B. R.
Jerusalem (Foto: EPA-EFE)
Jerusalem (Foto: EPA-EFE)
Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini je osudila mogućnost da Bosna i Hercegovina svoju ambasadu premjesti iz Tel Aviva u Jerusalem.
Njihova reakcija je uslijedila nakon što je predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto (HDZ) za izraelski list Hayom izjavila da bi voljela vidjeti Ambasadu Bosne i Hercegovine u Jerusalemu.

"Takvom odlukom bi grubo prekršila međunarodne norme i rezolucije Ujedinjenih nacija i svrstala Bosnu i Hercegovinu među one koji podržavaju nezakonito širenje Izraela na račun Palestine. Premještanjem ambasade u Jerusalem, glavni grad Palestine, nepopravljivo bi naštetilo odnosima Bosne i Hercegovine i Palestine koji se decenijama grade na temeljima međusobnog poštovanja i uvažavanja", poručili su iz Palestinske zajednice.

Prema njihovim riječima, Bosna i Hercegovina najbolje zna šta znači kršenje međunarodnog prava i agresija te je apsolutno neshvatljivo da se takva odluka uopće može i razmatrati u institucijama.

"Tim prije što bi to bilo protivno i stavovima država Evropske unije i većine država članica UN-a", dodaju.

Kako su saopćili, nekoliko dana uoči Dana katastrofe (Dan Nakbe), pozivaju vlasti Bosne i Hercegovine da odbace iznesene ideje i da se priključe obilježavanju dana sjećanja na, kako su naglasili, progon nevinih sa njihovih ognjišta.

"Samo pravednim rješenjem se može donijeti trajni mir i stabilizacija bilo gdje u svijetu, pa tako i u Palestini, ali i na Zapadnom Balkanu", istakli su.

Za Izrael su istakli da je "jedina država na svijetu koja je osnovana rezolucijom UN-a, a uprkos tome, kontinuirano ih krši i ne poštuje. Izrael je država koja nema definirane i međunarodno priznate granice".