Govorit će na seminaru
50

Palestinski novinar Motaz Azaiza sutra stiže u Sarajevo: Predstavljat ću Gazu

I. S.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Palestinski novinar Motaz Azaiza sutra stiže u glavni grad Bosne i Hercegovine. On će govoriti na seminaru "Od Balkana do Gaze: kritička analiza genocida" u Narodnom pozorištu.

On svakodnevno na društvenim mrežama objavljuje kroz šta prolazi narod Palestine i na taj način doprinosi širenju istine.

Spomenuti seminar ima za cilj rasvijetliti duboke i nepredvidive posljedice islamofobije od Balkana do Gaze, s posebnim fokusom na njene historijske korijene i savremene manifestacije.

"Od Balkana do Gaze: kritička analiza genocida" će istraživati teme kao što su poređenje genocida u Srebrenici, opsade Sarajeva i genocida u Gazi koji se upravo dešava, rastući val islamofobije širom svijeta te potencijalne veze između uspona desnice, islamofobije i kolonijalne ekspanzije u Palestini.

Seminar organizuje Centar za napredne studije (CNS) iz Sarajeva, Islam and Muslims Initiative (IMI), organizacija posvećena unapređenju dijaloga, razumijevanja i koegzistencije među različitim zajednicama sa sjedištem u Dohi i Al Jazeera Balkans. Događaj počinje 10. jula u 17 sati. Sva mjesta su popunjena.

Uvodne napomene će dati Lolwah Rashid Al Khater, državna ministrica za međunarodnu saradnju Katara i Ahmet Alibašić, direktor Centra za napredne studije.

Screenshot: Instagram/motaz_azaiza
Screenshot: Instagram/motaz_azaiza

Pored Motaza, u ovom seminaru učestvuju i Nataša Pirc Musar, predsjednica Republike Slovenije, Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, David Hearst, glavni urednik portala Middle East Eye i bivši glavni dopisnik The Guardiana, koji je izvještavao s Balkana za vrijeme '90-ih i Refik Hodžić, stručnjak za tranzicijsku pravdu, koji je radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu.

Motaz je na Instagramu podijelio najavu ovog događaja i napisao: "Tamo ću predstavljati Gazu".