Po naredbi
145

Paralelna stvarnost: Sarajevske bašte i kafići prazni, a kladionice zaključane

I. P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Sarajevo je, kao i cijela Federacija Bosne i Hercegovine, jutros osvanulo pod novim strogim pravilima usljed krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Federalni štab civilne zaštite je, između ostalog, izdao naredbu o obustavljanju rada svim ugostiteljskim objektima za pripremanje i prodaju hrane i pića, kladionicama, restoranima, pizerijama, slastičarnama, nargila barovima, kafe barovima, frizerskim i kozmetičkim salonima i igraonicama...

Fotoreporteri portala Klix.ba obišli su centar i pojedina gradska naselja kako bi provjerili poštivanje naredbe i čini se da se većina vlasnika objekata s navedenim djelatnostima ponaša odgovorno i u skladu s novonastalom situacijom.

Svi kafići su zatvoreni, bašte su prazne, ali funkcionišu ugostiteljski objekti koji rade dostavu.

Podsjetimo, od naredbe su izuzeti ugostiteljski objekti koji ne primaju goste, ali pripremaju hranu za dostavu. Također, rade narodne kuhinje te hotelski restorani, ali isključivo za goste hotela.

Do srijede u 13:30 sati u Bosni i Hercegovini registrovano je 38 slučajeva zaraze koronavirusom. Većina je dijagnosticirana u Banjoj Luci, tri slučaja su u Zenici, dva u Čelincu, tri u Mostaru, a po jedan u mjestima kao što su Prnjavor, Modriča, Laktaši, Tešanj...

Građanima Federacije BiH na raspolaganju su i dalje sve trgovine s prehrambenim artiklima, pekare, apoteke i benzinske pumpe.