O sigurnosnoj situaciji
34

Pećanac: Sistem je zakazao, inteligenciju maloljetnika ne treba potcjenjivati

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ekspert iz oblasti sigurnosti i bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (KS) Nermin Pećanac govorio je ubistvu jednog i ranjavanju drugog policajca u Bosanskoj Krupi te narušenoj sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji.
Napadač u Bosanskoj Krupi je 15-godišnjak, a čin je okarakterisan terorističkim.

"Mi imamo nestabilnu bezbjedonosnu situaciju. I ovo malo vakuuma što imamo kada nemamo teških krivičnih djela umjesto da iskoristimo da se na miru donesu neke mjere koje će povećati stepen bezbjednosti, to se ne radi", rekao je Pećanac u "Jutru za sve" koje se emituje na BHRT-u.

Istakao je da svijet pa ni BiH neće riješiti problem s kriminalom, ali se u drugim zemljama aktivnije radi, dok se u BiH situacije rješavaju od slučaja do slučaja.

"Sistem ne radi, sistem je zakazao. Imamo ljude koji rade i plaćeni su da daju rješenja, a ne da postavljaju pitanja, ne da fakturišu probleme građanima", naveo je.

Stava je da oni koji su se prihvatili funkcija ne rade adekvatno svoj posao.

Rekao je da ne treba potcjenjivati inteligenciju maloljetnika.

"Ne radi se sa maloljetnicima. Kada ste vidjeli ulaganja u ustanove koje se bave mladima ili ulaganja u resocijalizaciju? Kuća - roditelji trebaju da razgovaraju s djecom, nije dovoljno kupiti mu laptop i mobitel i završili ste s roditeljskom pažnjom. Ne. S djecom treba razgovarati, pratiti šta rade", naglašava.

Istraga o slučaju u Bosanskoj Krupi će dati više odgovora.

"Ući u stanicu, ubiti policajca hladnim oružjem, drugog teško raniti. Tu će trebati i unutrašnja kontrola", rekao je.

Stava je da je stepen sigurnosti trebao biti podignut na veći nivo prije godinu ili dvije.

Rekao je i da se kadrovska politika u bezbjednosnim službama treba preispitati.

Navodi da se i lažne dojave o postavljenim bombama trebaju kvalifikovati kao teroristički čin.

"Ova prijavljivanja su vrlo opasna. Neko može sutra ova dječija prijavljivanja iskoristiti za mnogo teže terorističko djelo. Treba biti oprezan, nije to samo - djeca se igraju. Sutra se neko može ubaciti u taj dio sa veoma lošim namjerama", objašnjava Pećanac.