BiH
0

Pendeš: Prioritet Oružanih snaga je ulaganje u ljudske resurse

FENA
(Foto: FENA)
Ljudski resurs je nešto u šta se isplati ulagati i to je prioritet Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine, izjavila je danas u Sarajevu ministrica odbrane BiH Marina Pendeš tokom godišnje konferencije o obuci i doktrini OSBiH.

Kako je jedan od ciljeva konferencije prikaz prošlogodišnjih rezultata i drugih pokazatelja o edukaciji i obuci pripadnika, komandi i jedinica OS u zemlji i nozemstvu, Pendeš između ostalog ističe da je postignuti visok stepen izobrazbe i spremnost Oružanih snaga da odgovore na izazove među kojima su prirodne nesreće.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga generalpukovnik Anto Jeleč naveo je da su u 2015. godini sati, dani i mjeseci protekli na vježbalištima i poligonima kako bi Oružane snage bile spremne da odgovore u slučaju elementarnih nepogoda te budu činilac izgradnje mira u svijetu.

U 2015. godini je održano šest važnih vježbi s partnerskim organizacijama, mnogo vojnika je obučavano za pomoć civilnom stanovništvu. Bosanskohercegovački vojnici također sudjeluju u nizu međunarodnih vojnih vježbi, a Oružane snage također pridaju značaj obuci s EUFOR-om, važno je da s vojnicima partnerskih zemalja mogu odgovoriti izazovima u svijetu.

Jeleč naglašava da su pripadnici Oružanih snaga obučavani na engleskom, njemačkom, turskom i drugim jezicima a u okviru programa i plana prijema mladih kadrova, u prošloj godini je angažirano 147 vojnika i 14 mladih časnika. Za ovu godinu je planiran prijem više od 500 mladih vojnika i 40 časnika.

Zapovjednik Operativnog zapovjedništva, generalbojnik Dragan Vuković cijeni da je protekla godina završena dosta uspješno kad je riječ o obuci jedinica za razne zadatke te za pomoć civilima, upoznavanju stanovništva, posebno djece u školama, o opasnostima od mina te sprečavanju nesreća te vrste.

"Oružane snage su težile i teže regionalnoj obuci također, a sve prošlogodišnje aktivnosti su realizirane planski, bez povređivanja ljudstva i većeg oštećenja tehnike", ocijenio je Vuković.

Brigadri Jasmin Čajić, komandant Centra Oružanih snaga za obuku za operacije podrške miru, najavio je da će od 26. do 30 . septembra ove godine, Sarajevo biti domaćin konferencije Međunarodne asocijacije centara za mirovne operacije, koja se svake godine održava na drugom kontinentu.

"Očekuje se više od 300 učesnika na tom skupu iz više od stotinu zemalja", rekao je Čajić.