Učesnik pregovora
333

Pitali smo čelnika NES-a šta misli o pregovorima za izborni zakon: Ovo su njegove zamjerke

G. M.
Nermin Ogrešević (Foto: I. L./Klix.ba)
Nermin Ogrešević (Foto: I. L./Klix.ba)
Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES), komentirao je za Klix.ba posljednju rundu pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH koja je održana u Sarajevu prethodnih dana, a na kojoj nije postignut dogovor o ključnim pitanjima.
On je istaknuo stav ove stranke da format razgovora o ustavnim promjenama i izbornom zakonu sveden na Federaciju nije najpotentnije rješenje i da se o ovim pitanjima treba razgovarati na nivou čitave države, jer se to tiče cijele BiH.

"U tom smislu mi smo već u četvrtak iznijeli svoj stav da za nas ne bi bilo prihvatljivo asimetrično rješenje, a to bi značilo da se na jedan način biraju članovi Predsjedništva BiH iz Federacije a na drugi način iz Republike Srpske", naglasio je.

Dodao je su iskoristi priliku da predlože već poznati model "koji je u ovom trenutku možda jedno od boljih rješenja", da se sva tri člana Predsjedništva biraju na indirektan način.

No, u tom smislu nije bilo napretka, odnosno na pregovorima se nije išlo u tom pravcu.

"Mi smo tretirali i pitanje ustavnih promjena, na način kako su one predložene kroz definiciju predstavnika naroda i ostalih građana, i mišljenja smo bili da to nije suštinska implementacija intencije presuda Evropskog suda za ljudska prava", istaknuo je.

Dodao je da su imali jasan stav koji su isticali u periodu nakon pregovora u Neumu, te da im je akcent bio na neprihvatljivosti asimetričnih rješenja.

"Mislim da trebamo ići u pravcu da pokušamo staviti na sto pitanje indirektnog izbora, i rješenja koja su puno jednostavnija i ne traže modele koji su prilično komplicirani, pošto mijenjamo Ustav ne samo za ovu već i za puno narednih generacija", kazao nam je Ogrešević.

Stav stranke je da se javnost treba upoznati i uključiti u ovaj proces.

"Moramo izmjene ustava raditi na način da imamo popriličan opći konsenzus. Izmjene moraju biti većinski prihvaćene i u javnosti", zaključio je.