Poruke iz Sarajeva
117

Plenković odgovorio na kritike što otvara most kod Počitelja: Naša uloga je čestitarska i posmatračka

I. Sa.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Lijepo je biti ponovo u Sarajevu, poručio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković na zajedničkoj konferenciji sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto u glavnom bh. gradu.
On je jedan od govornika i počasnih gostiju na svečanom otvorenju mosta "Hercegovina" u Počitelju, a boravi u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji.

Napomenuo je kako je posjetio i Banja Luku te Mostar i da je dobro posjetiti Sarajevo nakon velikog izbornog ciklusa.

Obraćanje Plenkovića i Krišto nakon sastanka u Sarajevu

Obraćanje Plenkovića i Krišto nakon sastanka u SarajevuGledajte uživo obraćanje predstavnika Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i FK Željezničara

Posted by Klix.ba on Wednesday, September 4, 2024

Plenković je poručio kako je želja hrvatske vlade da se unaprijede odnosi i riješe otvorena pitanja te kako su se izmijenile okolnosti nabolje od zadnje posjete.

Naveo je kako je potpisan i ugovor o evropskom partnerstvu te je danas održana i sjednica na kojima su bili prisutni hrvatski eksperti. Oni će biti na raspolaganju Vijeću ministara BiH, prije svega, koji će pomoći znanjem i iskustvom.

Smatra kako se dobra saradnja reflektira u ekonomskoj razmjeni koja bi ove godine, prema procjeni, trebala biti oko 3.8 milijardi eura.

Plenković je rekao i kako želi rješenje nekoliko prijedloga na putu ka EU te da je Izborni zakon među njima.

"Zadovoljni smo saradnjom naših država", poručio je on.

Pohvalio je i rad Krišto te poručio da Hrvatska poštuje sva tri naroda u BiH.

Na pitanje o eventualnim izmjenama Izbornog zakona, odgovorio je kako praksa Predsjedništva BiH nije dobra te kreira lošu atmosferu.

"Naša pozicija je jasna i želimo iskorak naprijed", dodao je on.

Hrvatski premijer je odgovorio na pitanja novinara i o kritikama "da mu nije mjesto tu" te je rekao da je uloga predstavnika Hrvatske "čestitarska i posmatračka" te je rekao da se kritika čini neprimjerenom jer je riječ o zajedničkom koridoru.

Dodao je da "ako je nekome krivo, njemu je žao".

Nije odgovorio na pitanje o sankcijama Miloradu Dodiku, predsjedniku RS-a.